Μέλιαν

Η Melian (σε Sindarin Αγαπητό Δώρο) ήταν Maia, σύζυγος του Elu Thingol, μητέρα της Luthien και βασίλισσα του Doriath στο Beleriand. Όταν η Luthien παντρεύτηκε τον Beren Erchamion, είχε ως αποτέλεσμα το αίμα των Maiar να περάσει - μέσω της Melian - στα Ξωτικά και τους Ανθρώπους. Στην Quenya το όνομά της ήταν Melyanna από το mel που σημαίνει "αγάπη" και το anna που σημαίνει "δώρο"). Ονομαζόταν επίσης Tóril που σημαίνει "Βασίλισσα". 


Πριν έρθει στη Μέση-Γη, η Μέλιαν υπηρέτησε τη Βάνα και την Εστέκαι κατοίκησε στο Λόριεν φροντίζοντας τα δέντρα, των οποίων αγαπούσε τις βαθιές σκιές. Ανάμεσα στο λαό της κανένας δεν ήταν σοφότερος, πιο όμορφος, ή περισσότερο εξειδικευμένος στο μαγευτικό τραγούδισμα από την Μέλιαν. Όταν το φως των Δύο Δέντρων σμίγει, η Μέλιαν τραγουδάει και οι Βάλαρ σταματούν το έργο τους για να την ακούσουν. Τα αηδόνια πήγαιναν μαζί της οπουδήποτε και αν πήγαινε, και εκείνη τους δίδαξε το τραγούδι τους. Όταν τα Ξωτικά ξύπνησαν στην όχθη της λίμνης Κουιβίενεν έφυγε από το Βάλινορ και πήγε στη Μέση-Γη, όπου γέμισε εκεί τη σιωπή με το τραγούδι της και το κελάηδισμα των πουλιών της.

Στο δάσος της Ναν Έλμοθ γνώρισε και ερωτεύτηκε τον βασιλιά των Ξωτικών Έλου Θίνγκολ, και αργότερα κυβέρνησε στο πλευρό του το βασίλειο του Ντόριαθ στο Μπελέριαντ. Η Μέλιαν ήταν η μοναδική γνωστή Άινου που ζευγάρωσε με ένα από τα Παιδιά του Ιλούβαταρ, και απέκτησε μια κόρη, την Λούθιεν Τινούβιελ. H Λούθιεν παντρεύτηκε τον Μπέρεν Ερχάμιον, και ως αποτέλεσμα αυτών, το αίμα των Μάιαρ πέρασε μέσω της Μέλιαν στα Ξωτικά και τους Ανθρώπους. Oι απόγονοί των Μπέρεν και Λούθιεν θα γίνουν βασιλιάδες των Νουμενόριανς (Έλρος) και η γενιά τους φτάνει μέχρι τον Άραγκορν.

Κατά την παραμονή της στο Ντόριαθ έγινε φίλη και μέντορας της Γκαλάντριελ, την οποία δίδαξε την τέχνη του Λέμπας, που και η ίδια την είχε διδαχτεί από τη ΓιαβάνναΓια χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποίησε τις δυνάμεις της για να φρουρεί και να υπερασπίζεται την πόλη με ένα ξόρκι προστασίας που ονομάζεται Η Ζώνη της Μέλιαν. Η δύναμη αυτή εμπόδιζε να μπει στο Ντόριαθ κάποιος που είχε λιγότερες δυνάμεις από εκείνη. Παρόλα αυτά, με την ενόραση που είχε ως Mάια, η Μέλιαν προέβλεψε ότι μια μέρα θα έρθει κάποιος πιο ισχυρός και θα εισέλθει στο βασίλειο. Όταν ο Μπέρεν έφτασε όπως είχε προλεχθεί, η Μέλιαν συμβούλευσε τον Θίνγκολ να μην στείλει τον Μπέρεν στην αποστολή για το Σίλμαριλ, γιατί αυτό θα οδηγούσε τελικά στην καταστροφή του Ντόριαθ, όπως και έγινε.

H αλαζονεία του Θίνγκολ τον οδήγησε τελικά στον θάνατό του στη Μάχη των Χιλιάδων Σπηλαίων. Τότε εκείνη άφησε το Ντόριαθ και περνώντας τη Μεγάλη Θάλασσα επέστρεψε πίσω στο Βάλινορ από όπου είχε έρθει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: