Μάιαρ

Σύμφωνα με την Βαλακουέντα (ενότητα του βιβλίου Σιλμαρίλλιον που περιγράφει την δημιουργία της Έα), οι Μάιαρ ήταν πνεύματα που υπήρχαν πριν από την δημιουργία της Έα, και κατέβηκαν σ' αυτήν για να βοηθήσουν τους ανώτερούς τους Βάλαρ ώστε να την απαλλάξουν από το Κακό. Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους, γιατί σπάνια εμφανίζονταν στις Ιστορίες. Μέσα από τα βιβλία γίνονται γνωστά πέντε ονόματα. Η πρώτη Μάια που εμφανίζεται είναι η Ίλμαρε, υπηρέτρια της Βάρντα, και ο Έονγουε, ο αγγελιαφόρος του Μάνγουε, του Βασιλιά των Βάλαρ. Επίσης, παρουσιάζονται ο Όσσε και η Ούινεν, δύο θαλασσινές θεότητες που αντιπροσωπεύουν την φουρτούνα και την ήρεμη θάλασσα αντίστοιχα. Τέλος, στις Ιστορίες εμπλέκεται η Μέλιαν, η μόνη θεότητα που παντρεύτηκε Ξωτικό και μετέδωσε το Αίμα των Θεών σε Ξωτικά και Ανθρώπους. Γνωστός επίσης από τις ιστορίες ήταν και ο Ολόριν, ο οποίος αργότερα θα παρουσιαστεί στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ως Γκάνταλφ .


Οι Μάιαρ, ήταν οι βοηθοί και οι υπηρέτες των Βάλαρ. Ήταν και αυτοί πνεύματα που μπορούσαν να πάρουν ό,τι μορφή ήθελαν. Οι Μάιαρ είχαν κι αυτοί μεγάλη δύναμη, αλλά μόλις άφηναν τη μορφή που είχαν πάρει, έχαναν τη δύναμή τους, όπως συνέβη και στον Σάουρον. Πέρα από τον Σάουρον, άλλοι γνωστοί Μάιαρ ήταν ο Ολόριν, γνωστότερος ως Γκάνταλφ ο Γκρίζος, οι Μπάλρογκς, η Ουνγκόλιαντ, η Μέλιαν, μητέρα της Λούθιεν, ο Ράνταγκαστ, ο Σάρουμαν κ.α. Οι δυο αρχηγοί των Μάιαρ ήταν ο Έονγουε και η Ίλμαρε, υπηρέτες, αντίστοιχα, των Μάνγουε και Βάρντα.

Ο καθένας, ωστόσο, Βάλαρ, είχε σίγουρα έναν Μάια, ώστε να τον βοηθά. Πολλοί, όμως, από τους Μάιαρ αποπλανήθηκαν από τον Μέλκορ και τον ακολούθησαν. Ο Μέλκορ, δε δέχτηκε να φτιάξει ένα δικό του κομμάτι στη Μουσική του Έρου και αποστάτησε. Πλέον δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Βάλαρ, ενώ τα Ξωτικά, δεν προφέρουν ούτε το όνομά του και τον αποκαλούν Μόργκοθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: