Τα Τρία Δαχτυλίδια των Ξωτικών

Narya, Nenya και Vilya. Τα Τρία Δαχτυλίδια των Ξωτικών ήταν τα πιο ισχυρά από τα Δαχτυλίδια της Δύναμης, εκτός από το Ένα Δαχτυλίδι. Η δύναμή τους ήταν στην κατανόηση, στην κατασκευή, στη διατήρηση και στη θεραπεία. Δεν ήταν όπλα, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς υπεράσπιση ενάντια στον Sauron και τους υπηρέτες του. Τα Τρία δεν έκαναν τους κατόχους τους αόρατους.


Τα Τρία Δαχτυλίδια έγιναν από τον μεγάλο τεχνίτη των Ξωτικών, τον Κελεμπρίμπορ, στο Ερέγκιον γύρω στο έτος 1590 της Δεύτερης Εποχής. Ο Κελεμπρίμπορ και τα Ξωτικά μεταλλουργοί του Ερέγκιον είχαν εξαπατηθεί από τον Σάουρον, ο οποίος είχε έρθει σε αυτούς μεταμφιεσμένος προσποιούμενος ότι είναι ένας απεσταλμένος των Βάλαρ, και είχε υποσχεθεί να τους διδάξει νέες δεξιότητες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Σάουρον, τα Ξωτικά άρχισαν να φτιάχνουν τα Δαχτυλίδια της Δύναμης, συμπεριλαμβανομένων των Εννέα Δαχτυλιδιών και των Επτά Δαχτυλιδιών. Τα Τρία Δαχτυλίδια τα έφτιαξε ο Κελεμπρίμπορ μόνος του.

Γύρω στο 1600, ο Σάουρον σφυρηλάτησε το Ένα Δαχτυλίδι στις φωτιές του Βουνού του Χαμού για να ελέγχει τα άλλα Δαχτυλίδια της Δύναμης. Παρά το γεγονός ότι ο Σάουρον ποτέ δεν άγγιξε τα Τρία Δαχτυλίδια, αυτά είχαν δημιουργηθεί με τις δεξιότητες που είχε διδάξει ο ίδιος, έτσι ήταν ακόμα υπό την εξουσία του Ενός. Όταν ο Σάουρον φόρεσε το Ένα Δαχτυλίδι τα Ξωτικά έμαθαν γι' αυτόν και συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαπατηθεί. Τα Ξωτικά δεν μπορούσαν να καταστρέψουν τα Δαχτυλίδια τους, έτσι η Γκαλάντριελ συμβούλευσε τον Κελεμπρίμπορ ότι τα Τρία Δαχτυλίδια πρέπει να μείνουν κρυμμένα και να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ για όσο χρονικό διάστημα έχει ο Σάουρον το Ένα. Το 1693, η Γκαλάντριελ έλαβε το Νένυα, ενώ τα Νάρυα και Βίλυα εστάλησαν στον Γκιλ-γκάλαντ στο Λίντον. Ο Σάουρον έκανε πόλεμο εναντίον των Ξωτικών και κατέστρεψε το Ερέγκιον το 1697. Βασάνιζε τον Κελεμπρίμπορ ώστε να μάθει πού ήταν κρυμμένα τα Τρία Δαχτυλίδια, και όταν ο Κελεμπρίμπορ αρνήθηκε να του πει πού ήταν, ο Σάουρον τον σκότωσε.

Στο τέλος της Δεύτερης Εποχής το 3441, ο Σάουρον ηττήθηκε και ο Ισίλντουρ του πήρε το Ένα Δαχτυλίδι και αργότερα χάθηκε. Από τη στιγμή που το Ένα Δαχτυλίδι δεν ήταν πλέον στην κατοχή του Σάουρον, οι κάτοχοι των Τριών ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα Δαχτυλίδια τους κατά τη διάρκεια της Τρίτης Εποχής, για τη διατήρηση της μνήμης της παλιάς ομορφιάς, διατηρώντας την ειρήνη, εκεί όπου ο Χρόνος μοιάζει να παραμένει ακίνητος και η αποσύνθεση περιορίζεται, μια ομοιότητα της ευδαιμονίας της Αληθινής Δύσης.

Αφότου καταστράφηκε το Ένα Δαχτυλίδι στις 25 Μαρτίου 3019, τα Τρία Δαχτυλίδια έχασαν τις δυνάμεις τους και όλα όσα δημιουργήθηκαν από αυτά άρχισαν να ξεθωριάζουν. Τα Τρία Δαχτυλίδια μεταφέρθηκαν στη Δύση στους Αθάνατους Τόπους, όταν οι κάτοχοί τους άφησαν τη Μέση-Γη στις 29 Σεπτεμβρίου 3021 της Τρίτης Εποχής.

Νάρυα: Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς, έφερε ένα κόκκινο πετράδι. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, ο Γκάνταλφ ήταν ο κάτοχος του Νάρυα, του οποίου το έδωσε ο Κίρνταν όταν ο Γκάνταλφ έφτασε στα Γκρίζα Λιμάνια γύρω στο 1000 της Τρίτης Εποχής. Το Νάρυα ενίσχυσε το πνεύμα του Γκάνταλφ. Στο τέλος του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, ο Γκάνταλφ επέστρεψε στα Γκρίζα Λιμάνια φορώντας φανερά το Νάρυα. Πήρε το Δαχτυλίδι μαζί του όταν έφυγε για τη Δύση με τον Έλροντ και την Γκαλάντριελ, τους κατόχους των Βίλυα και Νένυα.

Νένυα: Το Δαχτυλίδι του Νερού, έφερε ένα λευκό διαμάντι και ήταν κατασκευασμένο από Μίθριλ. Η Γκαλάντριελ ήταν η κάτοχος του Νένυα. Η Γκαλάντριελ το έλαβε από τον Κελεμπρίμπορ το 1693 της Δεύτερης Εποχής, όταν τα Τρία Δαχτυλίδια κρύφτηκαν για πρώτη φορά. Χρησιμοποίησε το Νένυα για να διατηρήσει την ομορφιά του Χρυσού Δάσους του Λοθλόριεν. Επίσης χρησιμοποίησε το Νένυα για να υπερασπιστεί τα σύνορα του Λοθλόριεν καθώς η Σκιά του Σάουρον μεγάλωνε στον έξω κόσμο. Όταν ο Φρόντο Μπάγκινς ήρθε στο Λοθλόριεν στις αρχές του 3019, η Γκαλάντριελ του αποκάλυψε το Νένυα. Ο Φρόντο, καθότι ήταν κάτοχος του Ενός Δαχτυλιδιού, ήταν εις θέση να δει το Νένυα στο δάχτυλο της Γκαλάντριελ, ενώ άλλοι, όπως ο Σαμ Γκάμτζι δεν μπορούσαν. Το Νένυα ενίσχυσε την λαχτάρα της Γκαλάντριελ για τη θάλασσα και την επιθυμία της να επιστρέψει στους Αθάνατους Τόπους. Στις 29 Σεπτεμβρίου 3019, μετά την πτώση του Σάουρον, η Γκαλάντριελ άφησε τη Μέση-Γη και πήρε το Νένυα μαζί της στη Δύση.

Βίλυα: Το Δαχτυλίδι του Αέρα. Λέγεται ότι είναι το ισχυρότερο από τα Τρία. Ήταν χρυσό με ενα μπλε πετράδι. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, το Βίλυα το κατείχε ο Έλροντ. Δόθηκε αρχικά στον Γκιλ-Γκάλαντ για να το φυλάξει και εκείνος το έδωσε στον Έλροντ, αν και δεν γνωρίζουμε πότε το έκανε αυτό. Ο Έλροντ χρησιμοποίησε το Βίλυα για να διατηρήσει το καταφύγιο του Ρίβεντελ και να είναι ασφαλές από τους υπηρέτες του Σάουρον. Ο Έλροντ κράτησε το Βίλυα κρυφό μέχρι που τελείωσε ο Πόλεμος του Δαχτυλιδιού. Στις 29 Σεπτεμβρίου 3021 της Τρίτης Εποχής, ο Έλροντ πήρε το Βίλυα μαζί του στη θάλασσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: