Μπελέριαντ

Το Beleriand ήταν περιοχή της βορειοδυτικής Μέσης-Γης κατά τη διάρκεια της Πρώτης Εποχής. Αρχικά, το όνομα άνηκε μόνο στην περιοχή γύρω από τον Κόλπο του Balar, αλλά με τον καιρό το όνομα ίσχυσε για όλη την χώρα. Tο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε στον Πόλεμο της Οργής στο τέλος της Πρώτης Εποχής.


Στα δυτικά και νότια ήταν μια μεγάλη ακτή με τη Μεγάλη Θάλασσα Μπελέγκαερ, στα βόρεια ήταν οι ορεινές περιοχές του Χίθλουμ, του Ντορθόνιον και οι λόφοι του Χίμρινγκ, και στα ανατολικά το Έρεντ Λούιν (Ered Luin - τα Γαλάζια Βουνά) που έφτανε σχεδόν στη θάλασσα. Η γη του Νέβραστ στα βορειοδυτικά θεωρούταν πολλές φορές μέρος του Μπελέριαντ.

Ο ποταμός Σίριον, ο μεγάλος ποταμός του Μπελέριαντ, εκτεινόταν από τον Βορρά ως το Νότο, χωρίζοντας το έτσι σε Δυτικό Μπελέριαντ και Ανατολικό Μπελέριαντ. Στα βορειοδυτικά του Μπελέριαντ, βόρεια των Φιόρδ του Ντρένγκιστ και μεταξύ του Έρεντ Λόμιν (Ered Lomin - Τα Βουνά που αντηχούν) και της ακτής του Μπελέγκαερ (Belegaer - Η Μεγάλη Θάλασσα), ήταν μια περιοχή που ονομαζόταν Λάμμοθ, που σημαίνει "Η Μεγάλη Ηχώ". Ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί ήταν που πήγαν ο Μόργκοθ και η Ουνγκόλιαντ μετά το σκοτείνιασμα του Βάλινορ, αφότου ο Μόργκοθ έκλεψε τα Σίλμαριλς. Η Ουνγκόλιαντ επιθυμούσε τα Σίλμαριλς και επιτέθηκε στον Μόργκοθ για να τα πάρει. Εκείνος έβγαλε μια μεγάλη κραυγή που αντήχησε σε όλο τον Βορρά της Μέσης-Γης.

Στο τέλος της Πρώτης Εποχής το μεγαλύτερο μέρος του Μπελέριαντ καταστράφηκε στον Πόλεμο της Οργής που έγινε μεταξύ των Βάλαρ και του Μόργκοθ, βυθίστηκε κάτω από τη θάλασσα και μόνο ένα μικρό μέρος του παρέμεινε, το οποίο από τότε έμεινε γνωστό ως Λίντον, στη βορειοδυτική Μέση-Γη της Δεύτερης και της Τρίτης Εποχής. Και άλλα κομμάτια του Ανατολικού Μπελέριαντ επέζησαν στη Δεύτερη Εποχή, αλλά καταστράφηκαν ολοκληρωτικά μαζί με το βασίλειο της Νήσου Νούμενορ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: