Βάλινορ

Valinor ή Valinórë (στην Quenya Η Γη των Valar) ήταν το βασίλειο των Valar στο κεντρικό Αman. Το Αman αναφέρεται σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ το Valinor αναφέρεται στα εδάφη που κατοικούνται από τους Valar και τα Ξωτικά, και η Valimar είναι η κεντρική πόλη του. Το Valinor ήταν ο τόπος στον οποίο πήγαν οι Valar αφότου το Almaren καταστράφηκε από τον Melkor.


Το Βάλινορ βρισκόταν δυτικά των Βουνών Πελόρι και ήταν περιβαλλόμενο από αυτά, τα οποία τέθηκαν από τους Βάλαρ ως άμυνα απέναντι στον Μέλκορ. Τα πάντα στο βασίλειο, ακόμη και οι πέτρες και τα νερά, ήταν καθαγιασμένα και δεν υπήρχε καμία ασθένεια, φθορά ή μαρασμός. Οι Βάλαρ έφεραν στο Βάλινορ την ομορφιά και το φως που διασώθηκε από την Άνοιξη της Άρντα πριν από την καταστροφή, και δημιούργησαν νέα πράγματα, κάνοντας έτσι το Βάλινορ ακόμη πιο όμορφο από το Άλμαρεν.

Η μεγάλη πόλη του ήταν η Βάλιμαρ και ήταν χτισμένη καταμεσίς του κάμπου, όπου κατοικούσαν οι Βάνυαρ και οι Βάλαρ. Δύο άλλες πόλεις είναι το Αλκουαλόντε και η Τίριον, τα αντίστοιχα σπίτια των Τελέρι και των Νόλντορ. Είχε επίσης ένα νησί, το Τολ-Ερέσσεα ακριβώς έξω από την ανατολική ακτή. Η θάλασσα στη δυτική πλευρά του νησιού ονομαζόταν Εκκάια, η περιβάλλουσα θάλασσα που περικύκλωνε το Βάλινορ και τη Μέση-Γη. Στα δυτικά βρισκόταν το Ρίθιλ Άναμο όπου βρίσκονταν οι θρόνοι των Βάλαρ, και λίγο πιο πέρα ήταν ο λόφος Εζέλοχαρ με τα Δύο Δέντρα του Βάλινορ, τον Τελπέριον και την Λαουρέλιν.

Μετά την καταστροφή του Νούμενορ, οι Αθάνατοι Τόποι απομακρύνθηκαν από την Άρντα έτσι ώστε οι Άνθρωποι να μην μπορούν να τους φτάσουν, και μόνο τα Ξωτικά θα μπορούσαν να πάνε εκεί από τον Ευθύ Δρόμο και σε πλοία που μπορούν να διέλθουν έξω από τις σφαίρες της γης. Με ειδική άδεια των Βάλαρ, επετράπη στον Φρόντο Μπάγκινς και στον Μπίλμπο Μπάγκινς να πάνε στο Βάλινορ, καθότι υπήρξαν κάτοχοι του Δαχτυλιδιού