Τελέρι

Οι Teleri ήταν η τρίτη από τις φυλές των Ξωτικών που έκαναν το Μεγάλο Ταξίδι για το Valinor. Σε αυτούς άνηκαν οι Teleri του Valinor (γνωστοί ως Falmari), καθώς και οι Sindar, οι Laiquendi και οι Nándor της Μέσης-Γης. Στην αρχή ήταν γνωστοί ως Nelyar ("Οι Τρίτοι"), και αποτελούσαν τον μεγαλύτερο από τους τρεις οίκους των Πρωτογέννητων. Σύμφωνα με τον μύθο, κατάγονται από τον Enel, το τρίτο Ξωτικό που ξύπνησε στην Cuiviénen, τη σύζυγό του Enelyë και τους εβδομήντα δύο συντρόφους του. Οι περισσότεροι από τους Avari αρχικά ανήκαν σε αυτή τη γενιά. Κατά την αρχαία εποχή ονόμασαν τον εαυτό τους Lindar, ή "Τραγουδιστές", επειδή ήταν γνωστοί για την ωραία φωνή τους.

 
Όταν οι Βάλαρ αποφάσισαν να φέρουν τα Ξωτικά στο Άμαν, επέλεξαν τρεις πρεσβευτές. Οι
Ίνγκουε, Φίνγουε και Έλγουε ταξίδεψαν εκεί και προσπάθησαν να πείσουν τους λαούς τους ώστε να κάνουν το ταξίδι. Πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα της φυλής των Νέλυαρ, αρνήθηκαν, και ονομάστηκαν Αβάρι, "Οι Απρόθυμοι".

Η φυλή των Τελέρι ήταν τόσο πολυάριθμη που οδηγήθηκε τόσο από τον Έλγουε όσο και από τον αδερφό του τον Όλγουε. Ήταν η τελευταία φυλή που αναχώρησε, και οι μόνοι που ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα άγρια ​​εδάφη της Μέσης-Γης. Μετά από ταξίδι πολλών ετών, οι Τελέρι σταμάτησαν κοντά στον ποταμό Άντουιν φοβισμένοι από τα Ομιχλιασμένα Βουνά (Hithaeglir). Στη συνέχεια, μια ομάδα με επικεφαλής τον Λένγουε εγκατέλειψε το ταξίδι και κατευθύνθηκε νότια. Τους έλεγαν Νάντορ ("Εκείνοι που γυρίζουν πίσω»). Τελικά, οι άλλοι Τελέρι πέρασαν τα Ομιχλιασμένα Βουνά και έφτασαν στο Ανατολικό Μπελέριαντ κοντά στον ποταμό Γκέλιον. Αυτή ήταν η στιγμή που ο Έλγουε ερωτεύτηκε την Μάια Μέλιαν και χωρίστηκε από τους Τελέρι, καθότι στεκόταν στο δάσος του Ναν Έλμοθ για μεγάλο χρονικό διάστημα κοιτάζοντας μόνο αυτήν. Ο Όλγουε έγινε αρχηγός τους, αλλά μερικοί Τελέρι, ειδικά οι φίλοι του Έλγουε και οι στενοί συγγενείς του, τον έψαχναν για αρκετό καιρό και αρνήθηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους χωρίς αυτόν. Αυτοί ήταν γνωστοί στην Sindarin ως Eglath, καθώς εγκατέλειψαν το Μεγάλο Ταξίδι.

Όντας οι τελευταίοι, οι Τελέρι ήταν ακόμα κοντά στον Γκέλιον και παρέλειψαν να ακούσουν το κάλεσμα του Ούλμο όταν οι Βάνυαρ και οι Νόλντορ ταξίδεψαν στη Δύση. Όταν έμαθαν ότι οι άλλοι είχαν ήδη αναχωρήσει, κατευθύνθηκαν προς τις ακτές του
Μπελέριαντ κοντά στις εκβολές του ποταμού Σίριον περιμένοντας τον Ούλμο. Ο Μάια Όσσε τους κρατούσε συντροφιά ενώ περίμεναν, και έγινε φίλος τους. Όταν οι Τελέρι είδαν για πρώτη φορά την θάλασσα την ερωτεύτηκαν και από τότε επιθυμούσαν να ζουν κοντά στην ακτή, έτσι ώστε ονομάστηκαν "Ξωτικά της Θάλασσας" στο Άμαν. Αργότερα, όταν ο Ούλμο έφτασε και πάλι, το μεγαλύτερο μέρος των Τελέρι συμφώνησε να ταξιδέψουν. Ξανά, υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να μείνουν με τον Όσσε, και αυτοί έγιναν γνωστοί ως Falathrim στη Sindarin, με τον Νόγουε αρχηγό τους.

 
Ο Ούλμο
σταθεροποίησε το Τολ Ερεσσέα, το Ερημικό Νησί, κοντά στον Κόλπο του Έλνταμαρ (προκειμένου να φτάσουν τα Ξωτικά στο Άμαν, χρειάστηκε να το μετακινήσει δύο φορές, καθώς διέσχιζαν τη Μπελέγκαερ), και οι Τελέρι έζησαν εκεί για πολλά χρόνια, μέχρι που ένιωσαν ότι θα έπρεπε να δούν και τους άλλους Έλνταρ που ζούσαν στο Άμαν. Με τη βοήθεια του Όσσε έχτισαν τα πλοία τους και ταξίδεψαν στις ακτές του Άμαν. Εκεί ο Όλγουε έχτισε το Αλκουαλόντε, τη μεγαλύτερη πόλη των Τελέρι, και οι κάτοικοί της ενώθηκαν με τους αντίστοιχους της Tίριον και τον Φίνγουε.

Στο
Μπελέριαντ, ο Έλγουε επανήλθε από την έκστασή του. Ένωσε τους Έγκλαθ που έμειναν πίσω, και τους Φαλάθριμ που τον αποδέχτηκαν ως βασιλιά του Μπελέριαντ. Οι ομάδες του Έλγουε και του Νόγουε έγιναν γενικά γνωστοί ως Sindar. Αργότερα ενώθηκαν με τους Νάντορ οι οποίοι συνέχισαν το ταξίδι τους προς τα δυτικά υπό τον Ντένεθορ και ήρθαν στην Οσσίριαντ. Αργότερα, όταν ο Μέλκορ έκλεψε τα Σίλμαριλς, οι Νόλντορ με επικεφαλής τον Φέανορ απαίτησαν από τους Τελέρι να τους αφήσουν να χρησιμοποιήσουν τα πλοία τους. Όταν οι Τελέρι αρνήθηκαν, οι Νόλντορ πήραν τα πλοία με τη βία, διαπράττωντας έτσι την Πρώτη Αδελφοκτονία. Για το λόγο αυτό, κανείς από τους Τελέρι δεν εντάχθηκε στην Στρατιά των Βάλαρ, σκοπός της οποίας ήταν να νικηθεί ο Μόργκοθ στο τέλος της Πρώτης Εποχής. Λέγεται ότι οι Τελέρι τελικά συγχώρεσαν τους Νόλντορ για την Αδελφοκτονία, και οι δύο συγγενικές αυτές φυλές έζησαν ειρηνικά.

Οι Τελέρι χωρίζονται ως εξής: 

  • Falmari: Με επικεφαλής τον Olwë (μαζί με τον Elwë και τους απευθείας απογόνους του) ήταν οι μόνοι Calaquendi της φυλής των Teleri. Ζούσαν στο Tol Eressëa και κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Άμαν.
  • Nándor: Οι Teleri που εγκατέλειψαν το Μεγάλο Ταξίδι κοντά στον ποταμό Anduin, με επικεφαλής τον Lenwë.
  • Laiquendi: Τα Ξωτικά του Ossiriand, οι οποίοι ήταν Nándor με επικεφαλής τον Denethor.
  • Sindar: Όλοι οι Teleri που παρέμειναν στo Beleriand. Οι Sindar του Beleriand αποκαλούσαν τους εαυτούς τους απλά Edhil, που σημαίνει Ξωτικά, και σχετίζεται με τη λέξη Eldar της Quenya που έχει την ίδια έννοια. Ο Elwë ήταν ο βασιλιάς τους. Αυτοί περαιτέρω χωρίζονται στους:
  • Iathrim: Εκείνοι που ζούσαν στο Doriath, το βασίλειο που κυβερνήθηκε απευθείας από τον βασιλιά Thingol, ο οποίος ήταν ο Elwë.
  • Falathrim: Εκείνοι που ζούσαν στο Falas με ηγέτη τον Círdan. 
  • Mithrim ή οι Sindar του Βορρά: Εκείνοι που ζούσαν στο Βόρειο Beleriand: στο Hithlum, ειδικά στην περιοχή που ονομάστηκε απο τους ίδιους Mithrim, στο Dorthonion ή στο Nevrast. Επλήγησαν περισσότερο από τις επιθέσεις του Morgoth πριν από την πρώτη ανατολή του Ηλίου, και όσοι απέμειναν απορροφήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Νoldor οι οποίοι στη συνέχεια κατέλαβαν αυτά τα εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: