Ρούμιλ

O Rúmil ήταν ένας σοφός Noldo που ζούσε στην πόλη της Tirion στο Valinor. Ήταν ο δημιουργός του πρώτου συστήματος γραφής (Sarati) και συγγραφέας πολλών βιβλίων γνώσης. Σε αυτόν αποδίδονται τα έργα Ainulindalë και Valaquenta. Το μόνο πράγμα που είναι γνωστό για το όνομά του είναι ότι είναι στην Quenya


Ο Ρούμιλ πιθανότατα γεννήθηκε στο Βάλινορ ή ίσως ήταν ένας από τους Πρωτογέννητους. Ήταν ο πρώτος που εφηύρε την τέχνη της γραφής με την πένα ή το πινέλο, και δημιούργησε το αλφάβητο που ονομάζεται Σαράτι (κάθε γράμμα είναι ένα Σαράτ). Αυτό το αλφάβητο αργότερα επεκτάθηκε και τελειοποιήθηκε από τον Φέανορ και έγινε γνωστό ως γραφή Φεανόριαν (Tengwar)

Ο Ρούμιλ ήταν επίσης εξειδικευμένος γλωσσολόγος και, όταν οι Τελέρι έφτασαν τελικά στο Βάλινορ, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε πόσο είχε αλλάξει η γλώσσα των Τελέρι (Telerin) από την κοινή γλώσσα των Έλνταρ σε σύγκριση με την Quenya. Όταν οι Νόλντορ ήταν αποφασισμένοι να επιστρέψουν στην Μέση-Γη για την καταδίωξη του Μόργκοθ, ο Ρούμιλ ήταν ένας από εκείνους που αρνήθηκαν το κάλεσμα του Φέανορ, και παρέμεινε στην Τίριον ως ένας από τους Νόλντορ του Φινάρφιν. Ο Ρούμιλ αναφέρεται ως ο δημιουργός ενός μεγάλου μέρους του έργου που περιλαμβάνεται στο Σιλμαρίλλιον, καθώς τα κεφάλαια Ainulindalë και Valaquenta είναι γραμμένα από εκείνον.
 


Ωστόσο υπάρχει και άλλος ένας Ρούμιλ, ο οποίος ήταν Ξωτικό του Λοθλόριεν, αδερφός του Χάλντιρ και του Ορόφιν, στην Τρίτη Εποχή. Ήταν φύλακας του Λόριεν και φρουρούσε τα σύνορα στα δυτικά μαζί με τους αδερφούς του. Όταν η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού εισήλθε στο Χρυσό Δάσος και πρωτοσυνάντησε τα Ξωτικά του Λόριεν, ο Ρούμιλ ήταν παρών. Αργότερα, εκείνος και ο Χάλντιρ οδήγησαν την Συντροφιά στο Κάρας Γκάλαδον. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: