Βάνα

H Vána (στην Quenya "Η Όμορφη") ήταν μια Ainu και η Valie που ήταν υπεύθυνη για την διατήρηση της νεότητας κάθε μορφής ζωής στην Arda. Ανάμεσα στις επτά Valier, στις Βασίλισσες των Valar, η Vána συγκαταλέγεται έκτη. Ήταν η νεότερη αδερφή της Yavanna και η σύζυγος του Oromë. Ήταν γνωστή επίσης ως "Vána η Αγέραστη".


Η Βάνα ήταν η νεότερη αδερφή της Γιαβάννα (Βασίλισσα της Γης) και η σύζυγος του Όρομε (ο Κυνηγός των Βάλαρ). Κατοικούσε σε κήπους γεμάτους με χρυσά λουλούδια και συχνά πήγαινε στα Δάση του Όρομε. Όπως η Γιαβάννα, έτσι και η Βάνα είχε δικαιοδοσία σε όλα όσα φύτρωναν στον κόσμο. Είχε επιρροή στην χλωρίδα και στην πανίδα της Μέσης-Γης, και σχετιζόταν ειδικότερα με τα λουλούδια.

Λέγεται ότι όταν οι Βάλαρ Τούλκας και Νέσσα παντρεύτηκαν στο Νησί του Άλμαρεν, η Βάνα έντυσε τη Νέσσα (την αδερφή του Όρομε) με τα λουλούδια της. Τότε η Νέσσα χόρεψε στα καταπράσινα γρασίδια του Άλμαρεν ενώπιον των Βάλαρ

Κατά τις Ημέρες των Δύο Δέντρων του Βάλινορ, η Μάια Άριεν, προτού της ανατεθεί να οδηγεί το πλοίο του Ήλιου, είχε υπηρετήσει τη Βάνα φροντίζοντας τα χρυσά λουλούδια των κήπων της, ποτίζοντάς τα με λαμπερή δροσιά απ' το μεγάλο Χρυσό Δέντρο, τη Λαουρέλιν. Η Μάια Μέλιαν επίσης είχε υπηρετήσει τη Βάνα προτού αναχωρήσει για τη Μέση-Γη.

Σε πρώιμες εκδόσεις της "Ιστορίας της Μέσης-Γης", ο Τόλκιν έγραψε ότι, όταν καταστράφηκαν τα Δύο Δέντρα του Βάλινορ, η Βάνα έπεσε σε απαρηγόρητη θλίψη και τότε επιχείρησε να συλλέξει ό,τι μπορούσε απ' το χυμένο φως ώστε να ξανανάψει το νεκρό Δέντρο Λαουρέλιν. Αργότερα, ακόμη και η Γιαβάννα απέτυχε να γιατρέψει τις πληγές των Δύο Δέντρων. Η αγάπη, ωστόσο, της Βάνα για το μεγάλο Χρυσό Δέντρο ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε τη Λαουρέλιν, με όση δύναμη της είχε απομείνει, να δώσει έναν ακόμη χρυσό καρπό προτού πεθάνει οριστικά. Οι Βάλαρ αργότερα χρησιμοποίησαν τον καρπό αυτό για τη δημιουργία του Ήλιου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: