Μόρντορ

H Mordor ήταν η γη στα νοτιοανατολικά των Westlands ανατολικά της Gondor. Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της Δεύτερης και Τρίτης Εποχής διοικούταν από τον Sauron και ήταν ο τόπος κατοικίας του και η βάση του, από την οποία επιχείρησε να κατακτήσει τη Μέση-Γη. Το όνομα Mordor μεταφράζεται στη Sindarin σε "Μαύρη Γη" ή "Σκοτεινή Γη" (mor=μαύρος, σκοτεινός και dor=γη).


Η Μόρντορ περιβαλλόταν από τρεις τεράστιες κορυφογραμμές βουνών απ' το Βορρά, την Ανατολή και απ' το Νότο, προστατεύοντάς τη από απρόσμενες επιθέσεις από οποιονδήποτε απ' τους Ελεύθερους Λαούς. Η Τελευταία Συμμαχία εισέβαλε στη γη της Μόρντορ για να πολεμήσει τον Σάουρον και χιλιετίες αργότερα ο Φρόντο Μπάγκινς και ο Σαμγουάιζ Γκάμτζι εισήλθαν στη γη για να καταστρέψουν το Ένα Δαχτυλίδι.

Γεωγραφία

Η Μόρντορ προστατευόταν σε τρεις μεριές από οροσειρές ταξινομημένες περίπου ορθογώνια: τα Έρεντ Λίθουι στα βόρεια και τα Έφελ Ντούαθ στα δυτικά, τα οποία έστριβαν στα ανατολικά σχηματίζοντας μια νότια οροσειρά. Ένα στενό πέρασμα οδηγούσε μέσα απ' τα Έφελ Ντούαθ και το φρουρούσε η πόλη της Μίνας Μόργκουλ (αργότερα Μίνας Ίθιλ). Ένα ακόμη πιο δύσκολο πέρασμα φυλασσόταν από τη γιγάντια αράχνη Σέλομπ και από τoν Πύργο της Κίριθ Ούνγκολ. Ακόμη, ένα γνωστό φρούριο ήταν το Ντούρθανγκ στα βόρεια Έφελ Ντούαθ. Στη βορειοδυτική γωνία της Μόρντορ, η βαθιά κοιλάδα του Ουντούν ήταν η μόνη είσοδος για τους μεγάλους στρατούς, και εκεί ήταν το σημείο όπου ο Σάουρον έχτισε τη Μαύρη Πύλη της Μόρντορ. Μπροστά απ' το Μόραννον βρισκόταν το Ντάγκορλαντ. Το κύριο φρούριο του Σάουρον, το Μπαράντ-ντούρ, ήταν στους πρόποδες των Έρεντ Λίθουι. Στα νοτιοδυτικά βρισκόταν το ξερό οροπέδιο του Γκόργκοροθ και το Βουνό του Χαμού, ενώ στα ανατολικά βρισκόταν η πεδιάδα του Λίθιαντ. Η γη στα δυτικότερα τμήματα της Μόρντορ ήταν άγονη σε μεγάλο βαθμό, παράγοντας μόνο σποραδικά βάτους. Το νοτιότερο τμήμα της Μόρντορ ήταν ελαφρώς πιο γόνιμο, και αρκετά υγρό ώστε να υποστηρίζει τη Λίμνη Νούρνεν. Στα δυτικά της Μόρντορ βρισκόταν η στενή γη του Ιθίλιεν με τον μεγάλο ποταμό Άντουιν, στα ανατολικά ήταν το Ρούν και στα νοτιοανατολικά η γη της Καντ.


Ιστορία

Η Μόρντορ προφανώς σχηματίστηκε από μαζικές ηφαιστειακές εκρήξεις. Στη γη αυτή είχε δοθεί το όνομα Μόρντορ προτού ο Σάουρον εγκατασταθεί εκεί, εξαιτίας του ηφαιστείου Οροντρούιν και των εκρήξεών του. Το πρώτο πλάσμα που είναι γνωστό ότι κατοίκησε τα βουνά της Μόρντορ ήταν η Σέλομπ, η οποία το έσκασε από τον Πόλεμο της Οργής στο ξεκίνημα της Δεύτερης Εποχής και τρεφόταν με Ξωτικά και Ανθρώπους που ζούσαν ή περνούσαν κοντά, έως ότου σπάνισαν.

Ο Σάουρον εγκαταστάθηκε στη Μόρντορ γύρω στο 1000 της Δεύτερης Εποχής και η γη αυτή παρέμεινε ο κεντρικός άξονας των διαβολικών του σκέψεων στο μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του στη Μέση-Γη. Στη βορειοδυτικότερη γωνία της Μόρντορ βρισκόταν το Οροντρούιν, το Βουνό του Χαμού, όπου ο ίδιος σφυρηλάτησε το Ένα Δαχτυλίδι. Κοντά στο Οροντρούιν έχτισε το φρούριό του, το Μπαράντ-ντούρ. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο Σάουρον ήταν γνωστός ως ο Σκοτεινός Άρχοντας της Μόρντορ. Για 2500 χρόνια, κυβέρνησε τη Μόρντορ αδιάλειπτα. Έχοντας προδωθεί από τα Ξωτικά του Ερέγκιον, ήταν εκεί απ' όπου ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον τους και κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των Δυτικών Περιοχών, σε μια περίοδο γνωστή ως Τα Σκοτεινά Χρόνια. Σχεδόν 1000 χρόνια αργότερα πιάστηκε από τους Νουμενόριανς, οι οποίοι τον έφεραν στο βασίλειο της Νήσου του Νούμενορ, προκαλώντας τον καταποντισμό και την καταστροφή του. Ο Σάουρον επέστρεψε στη Μόρντορ ως πνεύμα και άρχισε πάλι την κυριαρχία του.


Η Τελευταία Συμμαχία και η Τρίτη Εποχή

Η κυριαρχία του Σάουρον διεκόπη ξανά όταν απέτυχαν οι προσπάθειές του να ανατρέψει τους επιζώντες Ανθρώπους και Ξωτικά, και εκείνοι πολέμησαν τον Εχθρό τους ως τη χώρα του. Μετά από αρκετούς μήνες πολιορκίας στη Μάχη του Ντάγκορλαντ, οι δυνάμεις της Τελευταίας Συμμαχίας Ξωτικών και Ανθρώπων μπήκαν στη Μόρντορ και ο Σάουρον νικήθηκε στην τελική μάχη. Για περίπου χίλια χρόνια η Μόρντορ φρουρούταν απ' την Γκόντορ, ώστε να εμποδιστεί να ξεφύγει οποιαδήποτε εχθρική δύναμη. 

Ωστόσο η Γκόντορ απέτυχε σε βάθος χρόνου, καθότι, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Λιμού, ο πληθυσμός μειώθηκε τόσο, ώστε τα στρατεύματα αποσύρθηκαν και τα φρούρια εγκαταλείφθηκαν. Χωρίς φύλαξη πλέον, η Μόρντορ άρχισε να γεμίζει ξανά με διαβολικά πλάσματα. Η Μίνας Ίθιλ κατακτήθηκε από τα Εννέα Δαχτυλιδοφαντάσματα το 2002 της Τρίτης Εποχής. Άλλα οχυρώματα, που υποτίθεται ότι θα προστάτευαν τη Γκόντορ από την απειλή μέσα απ' τη Μόρντορ, κατακτήθηκαν και μεταταράπηκαν σε μέσα θωράκισης της Μόρντορ. Ο Σάουρον κατοικούσε στο Ντολ Γκούλντουρ, έως ότου του επιτέθηκε το Λευκό Συμβούλιο το 2941 της Τρίτης Εποχής, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στη Μόρντορ όπου ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του Σκοτεινού του Πύργου. Εκείνη την περίοδο η Μόρντορ προστατευόταν πολύ καλά για να κατακτηθεί από οποιοδήποτε στρατιωτικό μέσο διέθεταν οι Ελεύθεροι Λαοί.


Ο Πόλεμος του Δαχτυλιδιού

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, ο Σάουρον συγκέντρωσε όλες του τις δυνάμεις στη Μόρντορ. Μετά τη Μάχη στα Πεδία του Πέλεννορ, ένας Στρατός από τη Δύση έφτασε στη Μαύρη Πύλη. Ο Σάουρον έστειλε τον στρατό του να συντρίψει τους Ανθρώπους της Γκόντορ και του Ρόχαν, αλλά τότε ο Φρόντο Μπάγκινς κατέστρεψε το Ένα Δαχτυλίδι και η Μόρντορ έπεσε. Ο Σκοτεινός Πύργος, η Μαύρη Πύλη και οι Πύργοι των Δοντιών έγιναν ερείπια. Το Βουνό του Χαμού εξερράγη. Τόσο ο Σάουρον όσο και τα Δαχτυλιδοφαντάσματα νικήθηκαν ολοκληρωτικά.

Μετά την τελική ήττα του Σάουρον, η Μόρντορ στο μεγαλύτερο μέρος της άδειασε ξανά, καθώς τα Όρκς που ήταν μέσα είτε τράπηκαν σε φυγή είτε σκοτώθηκαν. Κατεστραμμένη από παραμέληση χιλιάδων ετών, αλλά ακόμα ικανή να συντηρήσει ζωή, η γη της Μόρντορ δόθηκε σαν παρηγοριά στους ηττημένους εχθρούς της Γκόντορ, καθώς επίσης και στους σκλάβους του Νούρν που ελευθερώθηκαν, οι οποίοι πρωτύτερα εξαναγκάζονταν να καλλιεργούν εκεί για να θρέψουν τος στρατιές της Μόρντορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: