Το Λευκό Συμβούλιο

Το Λευκό Συμβούλιο, γνωστό επίσης ως το Συμβούλιο των Σοφών, ήταν μια ομάδα των σοφών της Μέσης-Γης που συνεδρίαζε τακτικά. Ο σκοπός του ήταν να ενώσει και να κατευθύνει τις δυνάμεις της Δύσης ως αντίσταση στη Σκιά. Απαρτιζόταν από τους Saruman (ο αρχηγός του Συμβουλίου), Gandalf, Galadriel, Elrond, Cirdan.



Δεύτερη Εποχή

Το Λευκό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά το 1701 της Δεύτερης Εποχής. Σε αυτή τη συνάντηση αποφασίστηκε ότι το Ίμλαντρις θα έπρεπε να γίνει το φρούριο των Ξωτικών του Ερίαντορ, αντί για το Ερέγκιον. Δεν αναφέρονται ρητώς τα μέλη του, αλλά υπονοείται ότι τουλάχιστον ο Γκιλ-γκάλαντ και ο Έλροντ ήταν μέλη, επειδή ο Γκιλ-γκάλαντ έδωσε το Δαχτυλίδι Βίλυα στον Έλροντ. Φαίνεται ότι το Λευκό Συμβούλιο της Τρίτης Εποχής ήταν απόηχος του Λευκού Συμβουλίου της Δεύτερης Εποχής.  


Τρίτη Εποχή

Το 2063 της Τρίτης Εποχής, ο Γκάνταλφ εισήλθε στο Ντολ Γκούλντουρ και έδιωξε τον  Σάουρον μακριά. Αν και αυτό συνέβη πριν τον σχηματισμό του Συμβουλίου, το κατόρθωμα αυτό αποδόθηκε σε αυτούς. Το 2463 η Γκαλάντριελ συγκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση του Λευκού Συμβουλίου. Υπάρχουν μόνο τέσσερεις γνωστές συνεδριάσεις του Λευκού Συμβουλίου στην Τρίτη Εποχή: το 2463, το 2851, το 2941 και το 2953.  

Στο πρώτο συμβούλιο το 2463 της Τρίτης Εποχής, συζητήθηκε για το αν θα μπορούσε ο Γκάνταλφ υποθετικά να είναι η κεφαλή του Συμβουλίου, αλλά σε φόβο της Γκαλάντριελ εκείνος αρνήθηκε το αξίωμα. Έτσι επιλέχτηκε αρχηγός τους ο Σάρουμαν και εκείνος φθονούσε τον Γκάνταλφ που ήταν ο επιθυμητός υποψήφιος.    

Στο δεύτερο συμβούλιο το 2851 της Τρίτης Εποχής, το Συμβούλιο συνεδρίασε στο Ρίβεντελ. Ο Γκάνταλφ παρότρυνε μια επίθεση στο Ντολ Γκούλντουρ, μετά την ανακάλυψή του τον προηγούμενο χρόνο ότι ο αφέντης του ήταν όντως ο Σάουρον. Ο Σάρουμαν το απέρριψε διότι μέσα του είχε αρχίσει να επιθυμεί το Ένα Δαχτυλίδι για τον εαυτό του. Ασυνήθιστο για συνέδριο Λευκού Συμβουλίου, ο Γκάνταλφ έκατσε ξεχωριστά απ' τους άλλους, αμίλητος και καπνίζοντας, ενώ ο Σάρουμαν μιλούσε εναντίον της επίθεσης στο Ντολ Γκούλντουρ. Αυτό ενόχλησε τον Σάρουμαν και μίλησε μετά στον Γκάνταλφ, ρωτώντας τον γιατί δεν συμμετείχε στη συζήτηση, και χλεύασε το κάπνισμά του. Ο Γκάνταλφ απάντησε λέγοντας ότι ο καπνός της πίπας, μια συνήθεια που είχαν τα Ανθρωπάκια, του έδινε υπομονή. Ο Σάρουμαν τον χλεύασε ξανά και σε απάντηση ο Γκάνταλφ έστειλε στον αέρα πολλά δαχτυλίδια καπνού που πίαστηκαν στα χέρια του προτού εξαφανιστούν. Ο Σάρουμαν μετέφρασε αυτή τη χειρονομία με δύο τρόπους, είτε ότι ίσως ο Γκάνταλφ τον είχε υποπτευθεί για την επιθυμία του να αποκτήσει το Ένα Δαχτυλίδι, είτε ότι υπήρχε κάποιος σύνδεσμος μεταξύ των Δαχτυλιδιών της Δύναμης και των Χόμπιτς

Στο τρίτο συμβούλιο το 2941 της Τρίτης Εποχής, συμφώνησαν να επιτεθούν στο Ντολ Γκούλντουρ. Ο Σάρουμαν τελικά υπέκυψε διότι ήξερε ότι ο Σάουρον έψαχνε για το Ένα Δαχτυλίδι στον Άντουιν. Το Λευκό Συμβούλιο ξεκίνησε την επίθεση στο Ντολ Γκούλντουρ, όμως ο Σάουρον, έχοντας ήδη κάνει σχέδια, έφυγε για τη Μόρντορ.  

Στο τέταρτο και τελευταίο συμβούλιο το 2953 της Τρίτης Εποχής, μετά την ανοιχτή δήλωση του Σάουρον το 2951, έγινε συζήτηση σχετικά με τα Δαχτυλίδια της Δύναμης. Ο Σάρουμαν ισχυρίστηκε ότι είχε γνώσεις πως το Ένα Δαχτυλίδι είχε χαθεί στον Άντουιν, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες του Γκάνταλφ σχετικά με το Ένα Δαχτυλίδι του Μπιλμπο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απο ποιά βιβλία πληροφορούμαστε αυτά που αναγράφονται;

Η (υπέροχη) εικονογραφία του Alan Lee σχεδιάστηκε για κάποια συγκεκριμένη σκηνή και αν ναι απο ποιό βιβλίο;

Ευχαριστώ πολύ.