Η Μάχη του Ντάγκορλαντ

Η Μάχη του Dagorlad συνέβη το έτος 3434 της Δεύτερης Εποχής, μεταξύ του στρατού της Τελευταίας Συμμαχίας με ηγέτες τους Gil-galad και Elendil, και ενός στρατού από Orcs και άλλων πλασμάτων αφοσιωμένα στον Sauron. Η μάχη έλαβε χώρα στη μεγάλη, άδεντρη, ανοιχτή πεδιάδα μεταξύ των Βάλτων των Νεκρών και του Cirith Gorgor.


Ο συνδυασμένος στρατός Ξωτικών και Ανθρώπων διέσχισε τα Ομιχλιασμένα Βουνά και προχώρησε νότια μέσα απ' την κοιλάδα του Άντουιν, όπου εκεί ενώθηκαν με τα Ξωτικά Σίλβαν των οποίων ηγούνταν οι Άμντιρ και Ορόφερ, με ένα στρατό απ' το Καζάντ-ντούμ.

Η Συμμαχία μπήκε στην τεράστια πεδιάδα κοντά στη Μαύρη Πύλη, όπου εκεί ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Ανάριον από τα νότια, και ήρθαν εντέλει αντιμέτωποι με τις μαύρες λεγεώνες της Μόρντορ. Τα Ξωτικά Σίλβαν δεν συμπαθούσαν πολύ τους Σίνταρ και τους Νόλντορ των οποίων ηγούταν ο Γκιλ-γκάλαντ. Ως αποτέλεσμα αυτού, ήταν απρόθυμοι να υπακούσουν την υπέρτατη διαταγή του Υψηλού Βασιλέα των Νόλντορ. Εν μέσω κάποιων αψιμαχιών, τα Ξωτικά Σίλβαν αψηφώντας τη διαταγή του Γκιλ-γκάλαντ, επιτέθηκαν απερίσκεπτα στον πολυάριθμο στρατό της Μόρντορ, προτού ο Βασιλιάς δώσει την εντολή. Οι Σίλβαν ήταν γενναίοι και ανδρείοι, αλλά ανεπαρκώς εξοπλισμένοι συγκριτικά με τους πιο ευγενείς συγγενείς τους. Ο Ορόφερ χάθηκε στην πρώτη επίθεση, ενώ ο Άμντιρ και οι στρατιώτες του απομονώθηκαν και οδηγήθηκαν μέσα στους βάλτους, όπου ο μισός στρατός του χάθηκε. Αυτή η περιοχή έγινε γνωστή μετέπειτα ως οι Βάλτοι των Νεκρών, εξαιτίας των χιλιάδων πτωμάτων που θάφτηκαν εκεί.

Η μάχη μαινόταν για μήνες. Ο Ελέντιλ και ο Γκιλ-γκάλαντ απέκτησαν τελικά το πάνω χέρι, έτσι τα Ξωτικά και οι Νουμενόριανς πίεσαν τις ορδές του εχθρού πίσω προς τη Μαύρη Πύλη. Ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτών του Σάουρον σφαγιάστηκε στη μάχη. Η Συμμαχία ήταν εις θέση να μπει στη Μόρντορ, να στρατοπεδεύσει στο οροπέδιο του Γκόργκοροθ και να πολιορκήσει το ίδιο το Μπαράντ-ντούρ. Παρ' όλα αυτά, ο Σάουρον είχε ακόμη αρκετά εφόδια ώστε να υπερασπιστεί το φρούριο για επτά χρόνια ακόμα, ώσπου η πολιορκία έγινε τόσο πιεστική που ο ίδιος αναγκάστηκε να βγει έξω. Αυτό οδήγησε στη μάχη στις πλαγιές του Οροντρούιν, στην οποία ο Σάουρον νικήθηκε και έχασε το Ένα Δαχτυλίδι.

Ο γιος του Ορόφερ, ο Θράντουιλ, επέζησε του πολέμου και εγκαθίδρυσε την κυριαρχία του στα Ξωτικά Σίλβαν στο Βασίλειο του Δάσους. Οι σκοτωμένοι θάφτηκαν και τους τάφους τους κατάπιαν οι Βάλτοι των Νεκρών. Στην Τρίτη Εποχή το Ντάγκορλαντ ήταν η περιοχή όπου έλαβαν χώρα πολλές μάχες μεταξύ της Γκόντορ και του στρατού των Ανατολιτών, αλλά και η Μάχη του Μόραννον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: