Μπελέγκαερ

Η Belegaer, η Μεγάλη Θάλασσα, ήταν η θάλασσα της Arda που βρισκόταν δυτικά της Μέσης-Γης. Το όνομα είναι στη Sindarin από τις λέξεις beleg = δυνατός και aer = θάλασσα, ενώ στην Quenya είναι Alatairë και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην κύρια γραφή.


Πριν τη Δεύτερη Εποχή, η Μπελέγκαερ επεκτάθηκε στο Βορρά απ' το Άνοιγμα του Ίλμεν, όπου μια γέφυρα από πάγο, γνωστή ως Χελκαράξε, ένωνε τη Μέση-Γη με το Άμαν. Η Μπελέγκαερ ήταν στενότερη στο βορρά από ό,τι στο νότο, με το φαρδύτερο μέρος της να είναι κοντά στον ισημερινό της Άρντα.

Η πλήρης έκταση της Μπελέγκαερ μετά την Ακαλλαμπέθ δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρη, αλλά έφτανε αρκετά μακριά στα βόρρεια, ώστε να καλύπτεται με πάγο, και αρκετά μακριά στα νότια. Προν το τέλος της Δεύτερης Εποχής, η ήπειρος του Άμαν, η κατοικία των Βάλαρ, σχημάτισε το δυτικό άκρο της Μπελέγκαερ. Πριν την καταστροφή του Μπελέριαντ στο τέλος της Πρώτης Εποχής, η θάλασσα ήταν στενή και γεμάτη πάγο στα βόρεια, σχηματίζοντας το στενό του Χελκαράξε, ο Πάγος που Τρίζει. Έτσι, ήταν εφικτό να περάσει κάποιος απ' το Άμαν στη Μέση-Γη με τα πόδια, αν και με δυσκολία, όπως έκαναν ο Φινγκόλφιν και η δική του ομάδα από τους Νόλντορ που έφυγαν απ' το Βάλινορ.

Μετά τον Πόλεμο της Οργής, η Μπελέγκαερ φάρδυνε από τη βύθιση μεγάλου μέρους της Μέσης-Γης, και πιθανώς τμημάτων του Άμαν. Η γέφυρα από πάγο αφαιρέθηκε και μαζί και η πρόσβαση από τη δυτική ήπειρο. Κατά τη διάρκεια του Καταποντισμού του Νούμενορ στη Δεύτερη Εποχή, το Άμαν μετακινήθηκε απ' τον κόσμο, η Μπελέγκαερ έβρεχε νέα εδάφη, και μόνο οι εκλεκτοί μπορούσαν να βρουν την Ευθεία Οδό για το Βάλινορ. Το νέο δυτικό άκρο της Μπελέγκαερ δεν περιγράφεται στις αφηγήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: