Tο Λευκό Δέντρο της Γκόντορ

To Λευκό Δέντρο της Gondor στεκόταν ως σύμβολο της Gondor στην Αυλή του Συντριβανιού στη Minas Tirith. O προκάτοχός του ήταν ένα δεντρύλλιο του Nimloth που ήταν φυτεμένο στη Minas Ithil και που καταστράφηκε πριν το τέλος της Δεύτερης Εποχής. Το Λευκό Δέντρο εμφανίζεται επίσης στο Οικόσημο του Elendil, στη σημαία της Gondor.


Tο πρώτο Λευκό Δέντρο της Γκόντορ προήλθε από το φυντάνι του δέντρου Νίμλοθ, το Λευκό Δέντρο του Νούμενορ, το οποίο κατάφερε να το πάρει ο Ισίλντουρ με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, προτού εκείνο καταστραφεί σε επιμονή του Σάουρον. Κατά το εγχείρημά του αυτό ο Ισίλντουρ τραυματίστηκε βαριά και έφτασε κοντά στον θάνατο, όταν όμως βγήκε το πρώτο φυλλαράκι την άνοιξη, ο ίδιος θεραπεύτηκε από τα τραύματά του.

Αυτό το βλαστάρι ταξίδεψε με το πλοίο του Ισίλντουρ ως τη Μέση-Γη και τελικά φυτεύτηκε στη Μίνας Ίθιλ δίπλα στο σπίτι του. Όταν όμως ο Σάουρον επέστρεψε στη Μέση-Γη, έκανε μια ξαφνική επίθεση το 3429 της Δεύτερης Εποχής, κατέλαβε τη Μίνας Ίθιλ και έκαψε το Λευκό Δέντρο. Ο Ισίλντουρ δραπέτευσε παίρνοντας μαζί του ξανά ένα φυντάνι. Το έτος 2 της Τρίτης Εποχής, ο Ισίλντουρ φύτεψε το δεντρύλλιο του Λευκού Δέντρου στη Μίνας Άνορ σε ανάμνηση του Ανάριον. Αυρό το Δέντρο έζησε έως το 1636 της Τρίτης Εποχής, όταν ο Μεγάλος Λοιμός χτύπησε τη Γκόντορ, σκοτώνοντας μεταξύ πολλών άλλων τον Βασιλιά Τέλεμναρ και τα παιδιά του.

Ένα τρίτο δεντρύλλιο φυτεύτηκε το 1640 της Τρίτης Εποχής απ' τον Βασιλιά Ταρόντορ και πέθανε το 2872 της ίδιας Εποχής με τον θάνατο του Επιτρόπου Μπέλεκθορ Β'. Από την στιγμή που δεν βρέθηκε κάποιο φυντάνι, αφέθηκε απλά να στέκεται νεκρό. Όταν τελικά αντικαταστάθηκε το 3019 της Τρίτης Εποχής, τοποθετήθηκε στους Τάφους των Βασιλέων με βασιλικές τιμές. Όταν ο Άραγκορν έγινε βασιλιάς, ανακάλυψε με τη βοήθεια του Γκάνταλφ ένα δεντρύλλιο του Λευκού Δέντρου στις πλαγιές του Μιντολλούιν, ψηλά πάνω από την πόλη, το οποίο φύτεψε ευλαβικά στη θέση του. Τον Ιούνιο του 3019 άνθισε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: