Γκίμλι

O Gimli, ο γιος του Glóin, ήταν ένας Νάνος, απευθείας απόγονος της γενιάς του Durin the Deathless, πατέρα του πρώτου Οίκου των Νάνων, και πολύ σεβαστός πολεμιστής της Μέσης-Γης κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Χρόνων. Γεννημένος το 2879 της Τρίτης Εποχής, ήταν μέλος της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού, και ο μοναδικός Νάνος που πολέμησε πρόθυμα στο πλευρό των Ξωτικών στον πόλεμο εναντίον του Sauron στο τέλος της Τρίτης Εποχής. Μετά την ήττα του Sauron, του δόθηκε η κυριαρχία των Glittering Caves στο Helm's Deep. Ήταν επίσης διάσημος για την θρυλική φιλία του με τον Legolas το Ξωτικό.


Ο Γκίμλι ήταν ο γιος του Γκλόιν και ανηψιός του Όιν, σύντροφοι και οι δύο του Μπίλμπο Μπάγκινς με την Ομάδα του Θόριν Δρύασπι στην Αποστολή για το Έρεμπορ. Γεννήθηκε στα Γαλάζια Βουνά, 109 χρόνια μετά την τραγική καταστροφή του Ντέηλ και της λεηλασίας του Έρεμπορ απ' τον Νοσφιστή τον Χρυσό. Λόγω της πολύ μικρής ηλικίας του (μόλις 62 ετών ήταν τότε), του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στην Αποστολή του Θόριν και της Ομάδας του, γεγονός που τον στεναχώρησε πολύ. 

Χρόνια αργότερα, το 3017 της Τρίτης Εποχής, ένας απεσταλμένος του Σάουρον απ' τη Μόρντορ προσέγγισε τον Βασιλιά Κάτω Απ' το Βουνό, Ντάιν Β', με προσφορές φιλίας και αιτούμενος να μάθει πληροφορίες για ένα Χόμπιτ που κατείχε ένα Δαχτυλίδι. Επειδή ο Ντάιν δεν εμπιστευόταν τον απεσταλμένο, έστειλε τον Γκλόιν και τον Γκίμλι στο Ρίβεντελ για να πάρουν συμβουλές απ' τον Έλροντ, αλλά και για να προειδοποιήσουν τον Μπίλμπο ότι ο Εχθρός τον έψαχνε. Ο Γκίμλι έλαβε λοιπόν μέρος στο Συμβούλιο του Έλροντ ως εκπρόσωπος των Νάνων του Έρεμπορ. Εκεί ο Γκλόιν είπε στον Έλροντ για τον απεσταλμένο της Μόρντορ και έγινε αναφορά στον Μπάλιν, ο οποίος είχε πάει στη Μόρια με σκοπό να την πάρει πίσω, αλλά δεν είχε επικοινωνήσει, ωστόσο, με τον Βασιλιά Ντάιν Β' για πέντε ολόκληρα χρόνια και ο Γκλόιν ανησυχούσε. Τελικά, το Συμβούλιο διάλεξε να στείλει τον Φρόντο Μπάγκινς στη Μόρντορ για να καταστρέψει το Δαχτυλίδι, και αποφάσισε ότι θα έπρεπε να πάει μαζί του μια μικρή Συντροφιά. Ο Γκίμλι, ως ο μόνος νέος Νάνος του Συμβουλίου, προσφέρθηκε να πάει με τη Συντροφιά στη Μόρντορ για την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού.

Προσφέρθηκε να συμμετέχει με την ομάδα, τουλάχιστον εν μέρει, εξαιτίας του ότι είχε προσφερθεί να συμμετέχει και ο Λέγκολας, και ο Νάνος αμφισβητούσε τις προθέσεις του Ξωτικού. Ο Γκίμλι ταξίδεψε νότια με τη Συντροφιά κατά μήκος των Ομιχλιασμένων Βουνών, και μιας και στο Καράδρας βρήκαν εμπόδιο, ο Γκίμλι - περισσότερο από τους άλλους - ήταν με το μέρος του Γκάνταλφ για το αν θα περάσουν μέσα από τη Μόρια. Αυτό μπορεί να ήταν επηρεασμός από την περιέργειά του για την τύχη του ξάδερφού του, του Μπάλιν, αλλά και εξαιτίας της εκδικητικής φύσης του. Η πρώτη του μεγάλη διαφωνία με τον Λέγκολας συνέβη πριν τις Πόρτες του Ντούριν, σχετικά με το ποια από τις δύο φυλές (οι Νάνοι ή τα Ξωτικά) ευθύνεται που χάλασαν οι σχέσεις μεταξύ τους. Στο Λοθλόριεν όμως έγιναν πραγματικοί φίλοι.

Ο Γκίμλι ήταν πολύ χρήσιμος στον Γκάνταλφ ως προς την εξήγηση των Πυλών στα υπόλοιπα μέλη της Συντροφιάς. Ο Μάγος έδειξε την εκτίμησή του στις ικανότητες του Νάνου αφήνωντάς τον να προχωράει μπροστά μέσα απ' τα σκοτεινά τούνελ δίπλα του, και συνεδριάζοντας μαζί του όταν ο δρόμος που θα ακολουθούσαν ήταν αβέβαιος. Μέσα στη Μόρια, ο Γκίμλι ανακάλυψε τον τάφο του Μπάλιν και αυτό για εκείνον ήταν στοιχείο ότι φαινομενικά όλοι οι Νάνοι που επιχείρησαν να ξαναπάρουν τη Μόρια, σφαγιάστηκαν χρόνια πριν. Ακολούθησε η Μάχη της Αίθουσας των Μαζαρμπούλ, όπου ο Γκίμλι προστάτεψε τον τάφο του Μπάλιν. Αφότου ο Γκάνταλφ έμεινε πίσω για να καθυστερήσει τον Μπάλρογκ, εκείνος οδήγησε τους υπόλοιπους στη Γέφυρα του Καζάντ-ντούμ. Μετά την πτώση του Γκάνταλφ και του Μπάλρογκ απ' τη Γέφυρα, η Συντροφιά εισήλθε στα Δάση του Λοθλόριεν, έτσι ο Γκίμλι έγινε ο πρώτος Νάνος που μπήκε στο Βασίλειο αφότου ο Μπάλρογκ ξύπνησε στη Μόρια. Υπήρχε, ωστόσο, λίγη ένταση σχετικά με την παρουσία του Γκίμλι στο Δάσος και τα Ξωτικά συνοδοί του ήθελαν να του δέσουν τα μάτια για τη διαδρομή. Ο Γκίμλι αρνήθηκε σθεναρά ώσπου ο Άραγκορν αποφάσισε ότι όλοι στη Συντροφιά έπρεπε να δέσουν τα μάτια τους για να κάνει την απαίτηση των Ξωτικών πιο δίκαιη.

Όσο βρίσκονταν στο Λόριεν, ο Γκίμλι συντρόφευε τον Λέγκολας σε πολλούς περιπάτους και οι δυό τους έγιναν φίλοι. Η φιλία του αυτή με τον Λέγκολας τον έκανε επίσης διάσημο ανάμεσα σ' όλους τους Νάνους της Τρίτης Εποχής. Όταν η Συντροφιά αναχώρησε, του δόθηκαν τρεις τρίχες απ' τα μαλλιά της Γκαλάντριελ, αν και εκείνος είχε ζητήσει μόνο μία, διότι ήταν μαγεμένος από την ομορφιά της και μόνο με καλά λόγια μιλούσε για εκείνη. Όταν η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού χωρίστηκε, ο Γκίμλι πήγε μαζί με τον Άραγκορν και τον Λέγκολας σε αναζήτηση των Μερίαντοκ Μπράντιμπακ και Πέρεγκριν Τούκ, οι οποίοι είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από Όρκς του Ίσενγκαρντ.

Τελικά, οι τρεις τους επανενώθηκαν με τον Γκάνταλφ και ενεπλάκησαν περισσότερο με τον πόλεμο. Ο Γκίμλι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα των δυνάμεων του Ίσενγκαρντ στο Φαράγγι του Χελμ, όπου χωρίστηκε απ' τον Άραγκορν και τον Λέγκολας και οδηγήθηκε μέσα στις σπηλιές, των οποίων αργότερα θα γινόταν Άρχοντάς τους. Στη Μάχη του Χόρνμπεργκ ξεκίνησε με τον Λέγκολας ένα φιλικό διαγωνισμό για το ποιος θα σκοτώσει τα περισσότερα Όρκς. Η ικανότητά του να χειρίζεται άριστα το τσεκούρι του έδωσε τη νίκη με μόλις ένα Όρκ διαφορά (με σκορ 42-43), αν και στην αρχή μειονεκτούσε. Έπειτα πήγε με τους Άραγκορν και Λέγκολας στο Ντίμχολτ για να επιστρατεύσουν τον Στρατό των Νεκρών. Όταν ελευθερώθηκε η Γκόντορ και πήραν τα πλοία των Κουρσάρων, οι δυνάμεις με αρχηγό τον Άραγκορν, συμπεριλαμβανομένου και του Γκίμλι, έπλευσαν για τη Μίνας Τίριθ. Μετά τη νίκη τους στη Μάχη στα Πεδία του Πέλεννορ, ο Γκίμλι πήγε με τον Άραγκορν και τους στρατούς της Γκόντορ και του Ρόχαν στη Μαύρη Πύλη.

Μετά τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού, ο Γκίμλι ταξίδεψε λίγο με τον Λέγκολας όπως είχαν συμφωνήσει, και αργότερα εγκαθίδρυσε ένα νέο Βασίλειο των Νάνων στις Αστραφτερές Σπηλιές, οι οποίες βρίσκονταν πίσω απ' το Φαράγγι του Χελμ όπου ο ίδιος είχε παγιδευτεί κατά τη διάρκεια της μάχης, και έγινε ο πρώτος Άρχοντας των Αστραφτερών Σπηλαίων. Οι Νάνοι των Αστραφτερών Σπηλαίων, υπό την ηγεσία του Άρχοντά τους, επανόρθωσαν μεγάλο μέρος των φυσικών καταστροφών που προξενήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού. Κυρίως, ξανάχτισαν τη Μεγάλη Πύλη της Μίνας Τίριθ από Μίθριλ και ατσάλι και βελτίωσαν την υπάρχουσα εικόνα ολόκληρης της πόλης.

Ο Γκίμλι ήταν 139 ετών όταν η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού ξεκίνησε απ' το Ρίβεντελ, δηλαδή 52 χρόνια μεγαλύτερος απ' τον Άραγκορν. Η ημερομηνία του θανάτου του είναι άγνωστη και, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο, λέγεται ότι ο ίδιος ταξίδεψε με τον Λέγκολας στη Δύση, για να γίνει έτσι ο πρώτος Νάνος που επισκέφτηκε τους Αθάνατους Τόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: