Ντίορ Ελουχίλ

Ο Dior, που ονομάζεται επίσης Dior Eluchíl και που ήταν μισός Ξωτικό, ήταν ο γιος του διάσημου Ανθρώπου Beren του Μονόχειρα του Οίκου του Bëor (Πρώτος Οίκος των Edain) και της θρυλικής Πριγκίπισσας των Ξωτικών Luthien του Doriath. Αργότερα έγινε ο βασιλιάς του Doriath καθότι ήταν ο κληρονόμος του βασιλιά Elu Thingol και έγινε επίσης ο Υψηλός Βασιλιάς των Sindar. Το όνομα Dior πιθανότατα σημαίνει "διάδοχος". Ονομαζόταν επίσης Eluchíl που σημαίνει "Κληρονόμος του Elu", Ausir που σημαίνει "πλούσιος" και Aranel που σημαίνει "Ευγενές Ξωτικό" ή "Βασιλιάς των Ξωτικών".


Ο Ντίορ ήταν ένα από τα ομορφότερα όντα που έζησαν ποτέ. Προερχόταν από τρεις διαφορετικές φυλές, των Άινουρ (Μάιαρ), των Ανθρώπων και των Ξωτικών. Ο παππούς του από τη μεριά του πατέρα του ήταν ο Μπάραχιρ (ένας μεγάλος οπλαρχηγός των Εντάιν) και η γιαγιά του ήταν η Εμέλντιρ. Από τη μεριά της μητέρας του, παππούς του ήταν ο βασιλιάς Θίνγκολ και γιαγιά του η βασίλισσα Μέλιαν, η οποία ήταν μια από τους Μάιαρ.

Ο Ντίορ γεννήθηκε στο νησί του Τολ Γκάλεν στο Ανατολικό Μπελέριαντ. Όταν ήταν 27 ετών παντρεύτηκε τη Νίμλοθ του Ντόριαθ, και την πήρε να ζήσουν δίπλα στον καταρράκτη Λάνθιρ Λάμαθ στους πρόποδες των Γαλάζιων Βουνών. Εκεί απέκτησαν τρία παιδιά: την Έλγουινγκ, τον Ελουρέντ και τον Ελουρίν. Αφότου ο Θίνγκολ σκοτώθηκε από τους Νάνους οι οποίοι επιθυμούσαν το Ναουγκλάμιρ, ο Ντίορ πήγε στο Μένεγκροθ και έγινε βασιλιάς του Ντόριαθ.

Μετά το θάνατο των γονιών του, ένας Άρχοντας των Λαικουέντι ήρθε στο Ντόριαθ φέρνοντας το Ναουγκλάμιρ που φορέθηκε από τη μητέρα του. Μετά το πένθος, αποφάσισε να το φορέσει ο ίδιος. Αυτή η είδηση έφτασε στους Γιους του Φέανορ, οι οποίοι, οδηγούμενοι από τον Όρκο τους, πήγαν στο Ντόριαθ. Ο Ντίορ κατάφερε να σκοτώσει τον Κέλεγκορμ. Ο Καράνθιρ και ο Κουρούφιν επίσης σκοτώθηκαν, αλλά το Βασίλειο του Ντόριαθ καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Αδελφοκτονίας. Ο Ντίορ και η Νίμλοθ σκοτώθηκαν μαζί με οποιονδήποτε προσπάθησε να εμποδίσει τους Γιους του Φέανορ να αποκτήσουν το Σίλμαριλ. Μετά την επίθεση, οι υπηρέτες του Κέλεγκορμ άφησαν τους Ελουρέντ και Ελουρίν στο δάσος για να πεθάνουν. Η Έλγουινγκ, όμως, κρατώντας το Ναουγκλάμιρ, δραπέτευσε με τα απομεινάρια των Ξωτικών του Ντόριαθ στα καταφύγια των Λιμανιών του Σίριον. Χρόνια αργότερα η ίδια παντρεύτηκε τον Εαρέντιλ και μαζί έφτασαν ως το Βάλινορ για να ζητήσουν βοήθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: