Ορόντρεθ

O Orodreth, σύμφωνα με τo δημοσιευμένο Silmarillion, ήταν ένας Ñoldo της Πρώτης Εποχής. Γεννημένος στην Tirion κατά τη διάρκεια των Χρόνων των Δέντρων, ήταν ο γιος του Ñoldo Finarfin και της πριγκίπισσας των Teleri Eärwen, ο αδερφός των Finrod Felagund, Angrod, Aegnor και Galadriel, καθώς και ο δεύτερος Βασιλιάς της υπόγειας πόλης της Nargothrond στο δυτικό Beleriand. Είχε μόνο μία κόρη, την Finduilas. Ο ίδιος σκοτώθηκε στη Μάχη του Tumhalad. Το όνομα Orodreth σημαίνει "Ορειβάτης" στη Sindarin. Το όνομά του στην Quenya ήταν Artaresto και έχει την ίδια σημασία.

 
ε άλλες σημειώσεις του Tolkien, ο
Orodreth ήταν ο γιος του Angrod, του γιου του Finarfin, και της Eldalótë. Κατά συνέπεια αυτό τον κάνει εγγονό του Finarfin και της Eärwen και ανιψιό των Finrod Felagund, Aegnor και Galadriel. Η σύζυγός του ήταν ένα Sindarin Ξωτικό του Βορρά, και απέκτησαν δύο παιδιά, την Finduilas και τον Gil-galad.)
 
Όταν ανακοινώθηκε στο Άραμαν η Προφητεία του Μάντος, ο Ορόντρεθ και οι υπόλοιποι Νόλντορ έφυγαν για τη Μέση-Γη. Αν και ο πατέρας του ο Φινάρφιν, αλλά και πολλοί από τον Οίκο του, γύρισαν πίσω στο Βάλινορ, ο Ορόντρεθ έμεινε με το θείο του τον Φινγκόλφιν και τον στρατό του και συνέχισε το ταξίδι του στη Μέση-Γη.

Ο Ορόντρεθ κατείχε κάποτε το νησί του Τολ Σίριον, το νησί της Μίνας Τίριθ στην κοιλάδα του Σίριον, μέχρι που ο Σάουρον κατέλαβε το νησί και το μετέτρεψε στο Τολ-ιν-Γκάουρχοθ, το Νησί των Λυκανθρώπων. Ο Ορόντρεθ στη συνέχεια κινήθηκε νότια για τη Νάργκοθροντ.

Όταν ο Μπέρεν ήρθε στο Βασίλειο της
Νάργκοθροντ, ο βασιλιάς Φίνροντ πήγε μαζί του στην Αποστολή του για το Σίλμαριλ. Οι Κέλεγκορμ και Κουρούφιν, οι Γιοί του Φέανορ, ήταν επίσης στη Νάργκοθροντ και ανάγκασαν τον Φίνροντ να καταθέσει το στέμμα του. Ο Ορόντρεθ το πήρε, διοικώντας ως αντιβασιλέας, αλλά οι Γιοί του Φέανορ κατέχαν την πραγματική εξουσία. Όταν έφτασε η είδηση ότι ο Φίνροντ είχε σκοτωθεί, οι Γιοί του Φέανορ εκδιώχθηκαν από τη Νάργκοθροντ και ο Ορόντρεθ έγινε ο επόμενος βασιλιάς της.

Κάποτε ο Τούριν Τουράμπαρ έφτασε στην
Νάργκοθροντ όπου σταδιακά έγινε ο ηγέτης της και ο βασιλιάς Ορόντρεθ δεν είχε καμία πραγματική εξουσία, ακόμη και αν ήταν ακόμα Άρχοντας στο όνομα. Έχοντας ανέβει πολύ στην εκτίμηση του Ορόντρεθ, ο Τούριν τον έπεισε να χτίσει τη Γέφυρα της Νάργκοθροντ ώστε να επιτραπεί το γρήγορο πέρασμα των δυνάμεων. Ο Ορόντρεθ έχτισε τη Γέφυρα και πήγε το 495 της Πρώτης Εποχής σε ανοιχτό πόλεμο με τον Μόργκοθ, ο οποίος για αιώνες έψαχνε το βασίλειο της Νάργκοθροντ. Πλέον όχι μόνο του είχε αποκαλυφθεί η θέση της, αλλά επιπλέον η νέα γέφυρα αχρήστευε την άμυνα του ποταμού Νάρογκ. Ο Γκλάουρουνγκ ο Δράκος μαζί με ένα στρατό από Ορκς στάλθηκε από την Άνγκμπαντ για να καταλάβουν την πόλη. Έγινε Μάχη στο Τουμχάλαντ, έξω από την πόλη, όπου ο Ορόντρεθ πέθανε μαχόμενος. Το βασίλειό του στη συνέχεια κατακτήθηκε και λεηλατήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: