Εκκάια

H Ekkaia, γνωστή και ως Eccaia, Vaiya, ο Εξώτερος Ωκεανός, η Εξώτερη Θάλασσα, και η Κυκλωτική Θάλασσα, ήταν ένας απέραντος, παγωμένος και σκοτεινός ωκεανός που περιέβαλλε ολοκληρωτικά τον κόσμο της Arda, τουλάχιστον μέχρις ότου οι Αθάνατοι Τόποι αφαιρέθηκαν από τους Κύκλους του Κόσμου στον κατακλυσμό που συνέβησε κοντά στο τέλος της Δεύτερης Εποχής.  Τα σκοτεινά νερά της άγγιζαν τις δυτικές ακτές του Valinor, ενώ στο μακρινό και άγνωστο άκρο της υπήρχαν τα Τείχη της Νύχτας. Τα δώματα του Ulmo ήταν μέσα στην Εξώτερη Θάλασσα.


Η ίδια η Εκκάια βρισκόταν μέσα στα Τείχη της Νύχτας. Έρεε σε όλο τον κόσμο, σχηματίζοντας μια θάλασσα από κάτω της και μια μορφή αέρα από πάνω της. Η Άρντα περιγράφεται να επιπλέει πάνω στην Εκκάια, όπως ένα πλοίο στη θάλασσα, ενώ ο Ήλιος περνούσε από μέσα της στη διαδρομή του σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας την θερμοκρασία. Μέσα στην Εκκάια υπήρχε το Ίλμεν, η ανώτερη ατμόσφαιρα, και το Βίστα, η χαμηλότερη ατμόσφαιρα. 

Στο επίπεδο της θάλασσας, η Εκκάια συναντιόταν με τη Μπελέγκαερ στο Χελκαράξε, το στενό στα βορειοδυτικά της Μέσης-Γης, ένα μέρος εξαιρετικά ψυχρό, γεμάτο με κομμάτια πάγου και παγόβουνα. Η Εκκάια δεν ανεχόταν κανένα πλοίο εκτός από τα σκάφη του Ούλμο. Τα πλοία των Νουμενόριανς που προσπάθησαν να πλεύσουν σε αυτή βυθίστηκαν, πνίγοντας τους ναυτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: