Αστέρια

Τα Αστέρια, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Arda, δημιουργήθηκαν από την Valie Varda, άλλα ονόματα της οποίας ήταν Tintallë που σημαίνει "Ανάφτρα" στην Quenya, Elentári και Elbereth που σημαίνουν "Βασίλισσα των Αστεριών" σε Quenya και Sindarin αντίστοιχα. Τα Αστέρια υπάρχουν ψηλά στους Ουρανούς στους Kύκλους του Κόσμου, πιθανότατα στο Ilmen πάνω από την Arda, μεταξύ του Vista και της Ekkaia. Στην αρχή είχαν φανεί καθαρά σε περιοχές όπου υπήρχε λιγότερο φως είτε από τις Δύο Λάμπες είτε από τα Δύο Δέντρα, και πολύ αργότερα φαινόντουσαν μόνο όταν ο Ήλιος έδυε και νύχτωνε με καθαρό ουρανό.


H Βάρντα δημιούργησε τα αστέρια σε δύο φάσεις, αρχικά στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Άρντα, και έπειτα πριν από την Αφύπνιση των Ξωτικών. Μετά την καταστροφή των Δύο Φανών, τα αστέρια ήταν η μόνη πηγή φωτός στην Μέση-Γη, καθότι το φως των Δύο Δέντρων ήταν πολύ μακριά στη Δύση και, αν τυχόν φαινόταν, μπορούσε να το δει κάποιος μόνο πολύ αχνά. Αυτά τα αστέρια δεν είχαν επίσημα ονόματα, αλλά ήταν πολλά.

Αφότου οι Βάλαρ έμειναν στο Βάλινορ, έκαναν ένα Συμβούλιο σχετικά με τον Ερχομό των Παιδιών του Ιλούβαταρ, για τα οποία η Βάρντα ήθελε να δημιουργήσει νέα και φωτεινότερα αστέρια εν αναμονή της Αφύπνισής τους. Χρησιμοποιώντας το φως από το Ασημένιο Δέντρο Τελπέριον ξεκίνησε τη μακρά της εργασία. Σκοπεύοντας για κάποια να είναι όχι μόνο φάροι φωτός και ελπίδας, αλλά και σημάδια για αυτό που είναι να έρθει, τοποθετήθηκαν σε αστερισμούς που προειδοποιούσαν και προανάγγελλαν τα μελλούμενα. Αυτή η ομάδα αστεριών περιελάμβανε πολλούς από τους σημαντικότερους αστερισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Μενελμάκαρ (Menelmacar, Ωρίων) και Βαλακίρκα (Valacirca, το Δρεπάνι των Βάλαρ, η Μεγάλη Άρκτος). Επίσης, δημιούργησε τότε πολλά από αυτά που θα θεωρούσαμε πλανήτες και όχι αστέρια. Αυτά ονομάζονται Carnil, Luinil, Nénar, Lumbar, Alcarinquë και Elemmírë. Όσο το κακό του Μόργκοθ διέφθειρε το σύνολο της Άρντα (Σπιλωμένη Άρντα), τα αστέρια (ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά) παρέμειναν ανεπηρέαστα.

Αφότου ολοκλήρωσε το έργο της, τα Ξωτικά ξύπνησαν δίπλα στα νερά της Κουιβιένεν και ένα από τα πρώτα πράγματα που είδαν ήταν αυτά τα αστέρια. Τα ατένιζαν και πάντα αγαπούσαν το φως τους και τα πρώτα λόγια που είπαν ήταν σχετικά με αυτά. Σύμφωνα με ένα μύθο, το ele ήταν επιφώνημα των Ξωτικών όταν είδαν για πρώτη φορά τα αστέρια. Από αυτό προέρχονται οι λέξεις el και Elen, που σημαίνουν "αστέρι". Επιπλέον, όταν ο Όρομε συνάντησε για πρώτη φορά τα Ξωτικά, τα συνέδεσε κι εκείνος με τα αστέρια και τους έδωσε το όνομα Eldar, "Ο Λαός των Αστεριών".


Τα εμβλήματα και τα λάβαρα επίσης φιλοξενούσαν αστέρια. Ένα οκτάκτινο αστέρι ήταν το έμβλημα του Οίκου του Φέανορ, ενώ επτά οκτάκτινα αστέρια πάνω από ένα στέμμα κι ένα αμόνι ήταν τα εμβλήματα του Ντούριν. Και τα δύο αυτά εμβλήματα αποτυπώθηκαν στη Δυτική Πύλη της Μόρια (επειδή ο Κελεμπρίμπορ, ένας από τους κατασκευαστές των Πυλών, ήταν εγγονός του Φέανορ). Επιπλέον, επτά αστέρια εμφανίστηκαν στο λάβαρο της Γκόντορ. Ορισμένα κοσμήματα επίσης περιγράφονται ως αστέρια, όπως το Αστέρι του Ελέντιλ το οποίο ο Άραγκορν φόρεσε στην Μάχη των Πεδίων του Πέλεννορ.

Ξεχωριστά νέα αστέρια: Alcarinquë, Borgil, Carnil, Elemmírë, Helluin, Luinil, Lumbar, Morwinyon, Néner, Tintallë (the Kindler)

Αστερισμοί: Anarrima, Menelvagor, Soronúmë, Telumendil, Valacirca, Wilwarin

Το Αστέρι του Εαρέντιλ: Μετά την επιτυχή αποστολή του να πείσει τους Βάλαρ να παρέμβουν στους πολέμους εναντίον του Μόργκοθ στην Πρώτη Εποχή, ο Εαρέντιλ και το πλοίο του μαζί με το μοναδικό διασωθέν Σίλμαριλ, στάλθηκαν και τοποθετήθηκαν στους Ουρανούς ως σημάδι ελπίδας στους Ελεύθερους Λαούς της Μέσης-Γης. Μετά τον Πόλεμο της Οργής, μια ομάδα των Εντάιν ακολούθησε το Αστέρι του Εαρέντιλ κι έφτασε στο νέο νησί που έγινε το Νούμενορ. Κατά συνέπεια, ένα από τα ονόματα αυτού του νησιού ήταν Ελέννα (Elenna), "Προς τ' Άστρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: