Άμροντ και Άμρας

Oι δίδυμοι Amrod και Amras ήταν οι νεότεροι γιοι του Fëanor και της Nerdanel. Μέσω της μητέρας τους κληρονόμησαν τα κόκκινα μαλλιά τους, αντί για τα μαύρα μαλλιά του Fëanor. Ο Amrod ήταν ο έκτος από τους επτά Γιούς του Fëanor, ενώ ο Amras ο έβδομος και νεότερος. Ήταν μεγάλοι κυνηγοί στα δάση της Μέσης-Γης και δεν συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στην Πολιορκία της Angband, ωστόσο χάθηκαν στην Τρίτη Αδελφοκτονία στις εκβολές του Sirion.


Ο Άμροντ και ο αδελφός του Άμρας γεννήθηκαν κάποια στιγμή κατά τους Χρόνους των Δέντρων στο Βάλινορ. Οι δίδυμοι ήταν πολύ δεμένοι μεταξύ τους και, παρά το γεγονός ότι έμοιαζε πολύ ο ένας στον άλλον στο πρόσωπο και στο χαρακτήρα, τα μαλλιά του Άμροντ έγιναν πιο σκούρα σε σχέση με του Άμρας μετά την παιδική ηλικία. 

Το όνομα που έδωσε στον Άμρας ο πατέρας του ήταν Τελουφίνγουε (Telufinwë), "Ο Τελευταίος (του) Φίνγουε", διότι ήταν ο τελευταίος από τους γιους του Οίκου του Φίνγουε, ενώ στον Άμροντ έδωσε το όνομα Πιτυαφίνγουε (Pityafinwë), "Μικρός Φίνγουε", καθότι ήταν ο δεύτερος νεότερος του Οίκου του Φίνγουε. Η μητέρα τους, έδωσε και στους δύο το όνομα Αμπαρούσσα (Ambarussa) "Κατακόκκινος", αναφορικά με τα κόκκινα μαλλιά τους, αν και ο Φέανορ επέμενε ότι οι δίδυμοι θα έπρεπε να έχουν διαφορετικά ονόματα, ωστόσο, τα δύο αδέρφια αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο Αμπαρούσσα.

Όπως και τα αδέλφια τους, συμμετείχαν στην Φυγή των Νόλντορ και ακολούθησαν τον πατέρα τους στην εξορία, δίνοντας οι ίδιοι και τα αδέρφια τους τον τρομερό Όρκο του Φέανορ. Πριν φύγουν για τη Μέση-Γη, η μητέρα τους, η Νέρντανελ, παρακάλεσε τον Φέανορ να της αφήσει τους δύο νεότερους γιους  τους ή τουλάχιστον έναν από αυτούς, καθότι ένιωθε ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο δεν θα επέστρεφε πίσω ποτέ. Ο Φέανορ όμως της το αρνήθηκε.  

Ο Άμροντ και ο Άμρας, καθώς και οι πέντε αδερφοί του, έσωσαν τον πατέρα τους κατά τη διάρκεια της Μάχης Κάτω απ' τα Άστρα, αν και ο ίδιος πέθανε λίγο μετά το τέλος της. Μετά το θάνατο του Φέανορ κατοίκησαν στα νότια εδάφη του Έστολαντ στο Ανατολικού Μπελέριαντ και οι δυό τους ήταν γνωστοί ως μεγάλοι κυνηγοί. Είχαν ελάχιστη άμεση εμπλοκή με την πολιορκία της Άνγκμπαντ και ήταν παρόντες σε κάθε Αδελφοκτονία. Ο Άμροντ και ο Άμρας πέθαναν κατά τη διάρκεια της Τρίτης Αδελφοκτονίας στα Λιμάνια του Σίριον, το 538 της Πρώτης Εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: