Άνγκμπαντ

H Angband, γνωστή επίσης ως "Σιδερένια Φυλακή", ήταν το αρχαίο ισχυρό φρούριο του Melkor που έχτισε κάτω από τα Σιδερένια Βουνά πριν από την Πρώτη Εποχή, ως οχυρό του βορείου φρουρίου του Utumno, και από το οποίο προσπάθησε να υποτάξει την Arda. Mετά την καταστροφή του Utumno από τους Valar και την φυλάκισή του στο Valinor για τρεις εποχές, ο Melkor επέστρεψε στη Μέση-Γη, όπου έκανε την Angband το κέντρο της εξουσίας του και ύψωσε τους πύργους των Thangorodrim πάνω από πύλες της. Καταστράφηκε από τις δυνάμεις των Valar στο τέλος της Πρώτης Εποχής, στον Πόλεμο της Οργής. Angband σημαίνει "Σιδερένια Φυλακή" ή "Σιδερένια Κόλαση" στη Sindarin, ενώ στην Quenya ονομαζόταν Angamando.

 
Ο Μέλκορ έχτισε την Άνγκμπαντ στους Χρόνους των Δέντρων, χρησιμοποιώντας τη αρχικά ως απομακρυσμένο οχυρό και οπλοστάσιο του μεγάλου βορείου φρουρίου του στο Ουτούμνο, κι έθεσε αρχηγό αυτής τον Σάουρον, τον επικεφαλής των υπηρετών του. Χτίστηκε κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της Μεγάλης Θάλασσας στην περιοχή των Σιδερένιων Βουνών, ως πρώτη άμυνα ενάντια σε κάθε επίθεση που θα γινόταν στο βασίλειο του Μέλκορ από τους
Βάλαρ στο Άμαν.

Όταν οι Βάλαρ έπιασαν τον Μέλκορ και τον πήραν αλυσοδεμένο πίσω στο Βάλινορ, η Άνγκμπαντ ήταν σε μεγάλο βαθμό κατεστραμένη και ερειπωμένη για πολλές χιλιάδες χρόνια, αν και κάτω από τα ερείπια υπήρχαν πολλές κρυφές αίθουσες, στις οποίες κάποιοι από τους υπηρέτες του Μέλκορ διέφυγαν την επίθεση των Βάλαρ. Ο Σάουρον ήταν ένας από αυτούς και οι Μπάλρογκς κρύφτηκαν μαζί του στα βαθύτερα υπόγειά της. Η Άνγκμπαντ ξαναμπήκε στην ιστορία όταν ο Μέλκορ - πλέον Μόργκοθ - δραπέτευσε από το Βάλινορ με τα κλεμμένα Σίλμαριλς κι επέλεξε το ερειπωμένο φρούριο ως τη νέα βάση του ξαναχτίζοντας τη Σιδερένια Κόλαση.

Λίγο μετά την επιστροφή των Νόλντορ στο Μπελέριαντ, ο Μόργκοθ έπιασε με δόλο τον Μαέδρος, τον γιο του Φέανορ, και τον κρέμασε από τον καρπό από τους πύργους των Θανγκορόντριμ πάνω από την Άνγκμπαντ. Ο ίδιος διασώθηκε από τον Φίνγκον και τον Θορόντορ, αλλά έχασε το δεξί του χέρι.

Η τρίτη από τις μεγάλες μάχες στους Πολέμους του Μπελέριαντ, η Ένδοξη Μάχη, είχε βαθιές συνέπειες για την Άνγκμπαντ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή (περίπου το έτος 75 της Πρώτης Εποχής) ο Μόργκοθ έστειλε στρατιές από Ορκς με την ελπίδα να αιφνιδιάσει τους Νόλντορ. Οι Νόλντορ όμως, κυνήγησαν αυτά τα Ορκς πίσω στις πύλες της Άνγκμπαντ και σκότωσαν και το τελευταίο από αυτά. Από τότε και μέχρι την Μάχη της Ξαφνικής Φλόγας το 455 της Πρώτης Εποχής, για μια περίοδο 400 περίπου χρόνων, η Άνγκμπαντ πολιορκούταν από τους Νόλντορ. Η περίοδος εκείνη είναι γνωστή ως η Πολιορκία της Άνγκμπαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: