Καράνθιρ

O Caranthir, επίσης γνωστός ως Caranthir o Μελαμψός, ήταν ο τέταρτος γιος του Fëanor και της Nerdanel, και από τα επτά αδέρφια ήταν ο πιο σκληρός και γρήγορος στον θυμό. Caranthir είναι η Sindarin μετάφραση του oνόματος που του έδωσε η μητέρα του, Carnistir, "Κοκκινοπρόσωπος". Το όνομα που του έδωσε ο πατέρας του ήταν Morifinwë, "Μελαμψός Finwë". Σκοτώθηκε στο Menegroth στη Δεύτερη Αδελφοκτονία.


Όπως και με τους άλλους γιους του Φέανορ, ο Καράνθιρ δεσμεύεται από έναν όρκο για να ανακτήσει τα Σίλμαριλς του πατέρα του, τα οποία είχαν κλαπεί από τον Σκοτεινό Άρχοντα Μόργκοθ. Αυτός ο όρκος έκανε τα επτά αδέλφια να φτάσουν στη Μέση-Γη κατά τη διάρκεια της Πρώτης Εποχής όπου και ίδρυσαν βασίλεια ενόσω ήταν εξόριστοι, έκαναν πολέμους ενάντια στις στρατιές του Μόργκοθ, πολέμησαν τη δική τους φυλή - αυτή των Ξωτικών - και τελικά επέφεραν την καταστροφή στον ίδιο τους τον εαυτό.
 
Το βασίλειο του Καράνθιρ ήταν στο Θαργκέλιον στο ανατολικό Μπελέριαντ, και μερικές φορές ονομαζόταν Ντορ Καράνθιρ, η Γη του Καράνθιρ. Ο ίδιος κατοικούσε στις όχθες της λίμνης Χέλεβορν. Το βασίλειό του συνόρευε με το Νόγκροντ και το Μπέλεγκοστ, τα μεγάλα βασίλεια των Νάνων στα Γαλάζια Βουνά (Έρεντ Λούιν).

Το 420 της
Πρώτης Εποχής έσωσε την Χάλεθ και τους ανθρώπους της, τους Χαλάντιν, καθώς τους πολιορκούσαν τα Ορκς. Όταν είδε την γενναιότητα και την ανδρεία των Ανθρώπων, πρόσφερε στους Χαλάντιν γη στα εδάφη του στο Βορρά, αλλά η Χάλεθ, ευχαριστώντας τον, αρνήθηκε και έφυγε τελικά για να μείνει στο Μπρέθιλ.

Το 455 της
Πρώτης Εποχής, μετά την Μάχη της Ξαφνικής Φλόγας, ο Καράνθιρ αναγκάστηκε να φύγει από το Θαργκέλιον και κατευθύνθηκε νότια με τον αδελφό του τον Άμροντ. Δύο χρόνια αργότερα, οι γιοι του Ούλφανγκ, οι Ούλντορ, Ούλφαστ και Ούλγουορθ ορκίστηκαν πίστη στον Καράνθιρ, αλλά αποδείχθηκαν άπιστοι αργότερα στη Μάχη των Αμέτρητων Δακρύων. Ο Καράνθιρ έχασε το βασίλειό του και αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο Άμον Έρεμπ με τους επιζώντες αδερφούς του.

Ο Καράνθιρ, μαζί με τους Κέλεγκορμ και Κουρούφιν, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Δευτέρης Αδελφοκτονίας στο Μένεγκροθ προκειμένου να ανακτήσουν το Σίλμαριλ από τον Βασιλιά Ντίορ του Ντόριαθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: