Eλεντίλμιρ, Το Αστέρι του Ελέντιλ

Το Αστέρι του Elendil, αλλιώς Elendilmir, Αστέρι του Βορείου Βασιλείου και Αστέρι του Βορρά, ήταν το όνομα που δόθηκε σε δύο μεγαλειώδη λευκά πετράδια σε σχήμα αστεριού που συνδέθηκαν με τον Elendil και τη βασιλεία της Arnor. Και οι δύο αυτοί πολύτιμοι λίθοι είχαν τοποθετηθεί πάνω σε Mithril. Φορέθηκαν από τον Elendil και τους Κληρονόμους του και στη συνέχεια από τους αρχηγούς των Dúnedain στην Arnor.
 

Το πρώτο Ελεντίλμιρ

Το πρώτο κόσμημα χρονολογείται από τους πρώτους αιώνες του Νούμενορ και ανήκε στην Σιλμάριεν, την κόρη του Βασιλιά Ταρ-Ελέντιλ. Από αυτήν, πέρασε στους απογόνους της, τους Άρχοντες του Αντούνιε. Ο
μεγαλύτερος γιος του Αμάντιλ, του Άρχοντα του Αντούνιε, ο Ελέντιλ, διέφυγε της Πτώσης της Νούμενορ και έγινε Υψηλός Βασιλιάς των Ντουνεντάιν στη Μέση-Γη. Φορούσε το Αστέρι του Ελέντιλ στο μέτωπό του αντί για στέμμα, όπως έκανε και ο γιος του, ο Ισίλντουρ, μετά από αυτόν.

Ο Ισίλντουρ ήταν Βασιλιάς μόνο δύο χρόνια όταν χτυπήθηκε από Ορκς και χάθηκε στον Μεγάλο Ποταμό στην Πανωλεθρία των Γκλάντεν Φιλντς. Όταν φόρεσε το Ένα Δαχτυλίδι ώστε να ξεφύγει από τη μάχη, έγινε αόρατος αλλά το Ελεντίλμιρ όχι, λάμπωντας αντιθέτως σαν ένα κόκκινο και οργισμένο αστέρι. Πολύ αργότερα το Ελεντίλμιρ βρέθηκε από ιχνηλάτες του Σάρουμαν που είχαν σταλεί για να βρουν το Ένα Δαχτυλίδι. Δεν ανακάλυψαν το Δαχτυλίδι, αλλά του έφεραν το Αστέρι του Ελέντιλ και άλλα πράγματα.

 

Το δεύτερο Ελεντίλμιρ

Το αρχικό Ελεντίλμιρ χάθηκε με τον
Ισίλντουρ, κι έτσι τα Ξωτικά-μεταλλουργοί του Ρίβεντελ δημιούργησαν ένα αντίγραφο για το γιο του, τον Βαλάντιλ. Αυτό το δεύτερο Αστέρι του Ελέντιλ έγινε το βασιλικό σύμβολο του Βασιλείου του Βορρά, μαζί με το Σκήπτρο της Αννούμινας. Μετά την πτώση αυτού του βασιλείου, παρέμεινε κειμήλιο των Κληρονόμων του Ισίλντουρ, φτάνοντας στην εποχή του Άραγκορν, ο οποίος το φορούσε κατά τη διάρκεια της Μάχης στα Πεδία του Πέλεννορ. Μετά τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού, ο Βασιλιάς Ελέσσαρ διέταξε την αποκατάσταση του Όρθανκ και τότε βρέθηκε το αρχικό Ελεντίλμιρ, το οποίο φόρεσε στο μέτωπό του όταν ανέλαβε τη βασιλεία της Άρνορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: