Αθέλας

Το Athelas, επίσης γνωστό και ως Βασιλόχορτο, ήταν ένα γλυκό, μυρωδάτο βότανο που φύτρωνε σε όλη τη Μέση-Γη. Είχε θεραπευτικές ιδιότητες απέναντι σε τραύματα και δηλητηριάσεις, ενώ εξουδετέρωνε τις κακές επιρροές, όπως η Μαύρη Ανάσα. Μερικοί Άνθρωποι της Gondor χρησιμοποιούσαν ένα εκχύλισμα του βοτάνου για τους πονοκεφάλους. Athelas σημαίνει "Ευεργετικό Φύλλο" στη Sindarin.


Το Αθέλας μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Μέση-Γη από τους Νουμενόριανς, αλλά μέχρι το τέλος της Τρίτης Εποχής η γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του χάθηκε από όλους εκτός από τους Φύλακες του Βορρά και τα Ξωτικά, και συνήθως θεωρούταν από τους περισσότερους Ανθρώπους και τα Χόμπιτς ένα άχρηστο αγριόχορτο. Κατά την Πρώτη Εποχή είναι πιθανό να φύτρωνε στο Μπελέριαντ, καθότι στην Ωδή της Λέιθιαν αναφέρεται ότι ο Χούαν βρήκε Αθέλας για να θεραπεύσει τον Μπέρεν από τις πληγές του. Όταν ξεραινόταν και συνθλιβόταν με ζεστό νερό, αναζωογονούσε, καθάριζε, καταπράυνε το νού και δυνάμωνε εκείνους που μύριζαν το άρωμά του, το οποίο ήταν ιδιαίτερο και ξεχωριστό για εκείνον που μύριζε το βότανο.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις της Γκόντορ, ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στα χέρια του Βασιλιά. Χρησιμοποιήθηκε από τον Άραγκορν για να ελαφρύνει τον πόνο του τραύματος του Φρόντο, όταν εκείνος μαχαιρώθηκε από μια Λεπίδα της Μόργκουλ στο Άμον Σούλ, ενώ η μυρωδιά των φύλλων γαλήνεψε και τα μυαλά των άλλων Χόμπιτς. Το Αθέλας χρησιμοποιήθηκε και μετά την Μόρια, όταν ο Άραγκορν φρόντισε τα τραύματα του Φρόντο και του Σαμ. Μετά τη Μάχη των Πεδίων του Πέλεννορ, ο Άραγκορν χρησιμοποίησε το Αθέλας στα Σπίτια της Γιατρειάς για να θεραπεύσει τον Φάραμιρ, την Έογουιν και τον Μέρρυ, που ήταν όλοι τους κάτω από τη σκιά της Μαύρης Ανάσας, μια κίνηση που ενίσχυσε τη φήμη του και ενδυνάμωσε την διεκδίκησή του στο στέμμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: