Γκροντ

Το Grond, που ονομάζεται "Σφυρί του Κάτω Κόσμου", ήταν το μεγάλο και πανισχυρό Σκήπτρο του Morgoth, του πρώτου Σκοτεινού Άρχοντα, το οποίο κρατούσε στην Πρώτη Εποχή. Κάθε χτύπημα του Σφυριού έσειε τη γη και δημιουργούσε μεγάλους κρατήρες από όπου έβγαιναν καπνός και φωτιά.


Σφυρηλατημένο σε άγνωστο χρόνο και τόπο, το Γκροντ αναφέρθηκε μόνο μία φορά, ως το όπλο του
Μόργκοθ, στην μονομαχία του με τον Φινγκόλφιν, τον Υψηλό Βασιλιά των Νόλντορ. Ο Φινγκόλφιν προκάλεσε τον Μόργκοθ μετά την καταστροφική ήττα των Νόλντορ στην Μάχη της Ξαφνικής Φλόγας. Το 456, πήγε μόνος του στην Άνγκμπαντ καβάλα στο άλογό του Ρόχαλορ, και εμφανίστηκε σε εκείνους που τον είδαν σαν τον Όρομε, τον κυνηγό των Βάλαρ. Ο Φινγκόλφιν ήχησε το κέρας του και σφυροκόπησε τις πύλες. Αποκάλεσε τον Μόργκοθ δειλό μπροστά στα μάτια των υπηρετών του και τον προκάλεσε σε μονομαχία. Ο Μόργκοθ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δεχτεί.

Ο Φινγκόλφιν φορούσε ασημένιο αλυσιδωτό θώρακα, κρατούσε μια γαλάζια ασπίδα στολισμένη με πετράδια και το σπαθί του το Ρίνγκιλ, ενώ ο Μόργκοθ κρατούσε το μεγάλο σκήπτρο Γκρόντ, το Σφυρί του Κάτω Κόσμου. Στην αρχή ο Φινγκόλφιν κατάφερε να αποφύγει το Γκρόντ, κάθε χτύπημα του οποίου δημιουργούσε κρατήρες στο έδαφος από όπου έβγαινε καπνός και φωτιά. Ο Φινγκόλφιν τραυμάτισε τον Μόργκοθ επτά φορές, στο τέλος όμως ο βασιλιάς κουράστηκε και ο Μόργκοθ του ρίχτηκε με την ασπίδα του. Τρεις φορές τον έριξε στα γόνατα τον Φινγκόλφιν, και τις τρεις ξανασηκώθηκε, σηκώνοντας μαζί τη σπασμένη του ασπίδα και το βουλιαγμένο του κράνος. Στη συνέχεια ο Φινγκόλφιν σκόνταψε στο ανώμαλο έδαφος και έπεσε προς τα πίσω. Ο Μόργκοθ τον πάτησε στο λαιμό και τον καταπλάκωσε. Ο Φινγκόλφιν, στο τελευταίο του απελπισμένο χτύπημα, τρύπησε το πόδι του Μόργκοθ με το Ρίνγκιλ αναγκάζοντάς τον να είναι μόνιμα κουτσός για το υπόλοιπο της ζωής του στη γη, ενώ οι επτά πληγές που του κατάφερε ποτέ δεν επουλώθηκαν.
 

Κατά την Τρίτη Εποχή, ο Σάουρον, ο μεγάλος υπηρέτης και διάδοχος του Μόργκοθ, δημιούργησε ένα μεγάλο πολιορκητικό κριό που σχεδιάστηκε αποκλειστικά  για να συντρίψει τις μεγάλες πύλες της Μίνας Τίριθ στην πολιορκία της Γκόντορ. Ο κριός αυτός, που ονομάστηκε επίσης Γκροντ, όπως το Σφυρί του πρώην αφέντη του, έσπασε τις πύλες της πόλης με τέσσερα κτυπήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: