Κίρνταν

Ο Círdan, αρχικά γνωστός ως Nowë και αργότερα ως Círdan ο Ναυπηγός, ήταν ένα Ξωτικό με καταγωγή από τους Teleri (των οποίων ήταν ένας από τους πιο σοφούς πρίγκιπες), ένας μεγάλος ναυτικός και ναυπηγός στη Μέση-Γη. Ήταν ο άρχοντας του Falas και στη συνέχεια του Balar για το μεγαλύτερο μέρος της Πρώτης Εποχής, ένας από τους πιο σοφούς και ίσως ο ισχυρότερος των Moriquendi. Ήταν συγγενής τόσο με τον Elwë όσο και με τον Olwë, και υπήρξε ο κάτοχος του Μεγάλου Δαχτυλιδιού Narya, το οποίο αργότερα το έδωσε στον Gandalf. Círdan σημαίνει "Ναυπηγός" στη Sindarin, ενώ η Quenya μορφή του ονόματος ήταν Ciryatan.


Ο Κίρνταν ήταν ένα από τα τρία μεγαλύτερα εν ζωή Ξωτικά στη Μέση-Γη στο τέλος της Τρίτης Εποχής, μαζί με την Γκαλάντριελ και τον Κέλεμπορν, όλοι γεννημένοι κατά τη διάρκεια των Χρόνων των Δέντρων. Είχε γενειάδα, κάτι σπάνιο για Ξωτικό, και ασημένια μαλλιά όπως ο Θίνγκολ ο συγγενής του. Ήταν μεγάλης ηλικίας στην εποχή του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, ίσως ο μεγαλύτερος όλων των Τελέρι ή ακόμα και από όλα τα Ξωτικά που παρέμειναν στη Μέση-Γη. Μπορεί επίσης να ήταν ένα από τα Ξωτικά που ξύπνησαν κοντά στην Κουιβιένεν κι επομένως να ήταν χωρίς μητέρα ή πατέρα. Στο τέλος της Τρίτης Εποχής δεν υπήρχαν άλλα Ξωτικά που ζούσαν από την αρχή της Πρώτης Εποχής. Ο Κίρνταν ήταν ένα από τα δύο Ξωτικά (το άλλο ήταν ο Κέλεμπορν), που πέρασε τον περισσότερο χρόνο στη Μέση-Γη όντας παρών σε περισσότερες εποχές από οποιοδήποτε άλλο Ξωτικό (και οι δύο βρίσκονταν στην Άρντα προς τα τέλη των Χρόνων των Δέντρων, και από την Πρώτη μέχρι και την Τέταρτη Εποχή). Ο Τόλκιν έχει γράψει ότι ο Κίρνταν θα έπαιρνε το τελευταίο πλοίο για τη Δύση, καθότι ήταν ο Άρχοντας των Γκρίζων Λιμανιών, κάτι που βεβαιώνει ότι είχε τη μακρύτερη διάρκεια ζωής, αφού έφυγε για το Βάλινορ στην Τέταρτη Εποχή, αργότερα από οποιοδήποτε άλλο Ξωτικό.

Πρώτη Εποχή

Στην Πρώτη Εποχή, ο Κίρνταν ηγούταν ενός στρατού των Τελέρι υπό τον Έλγουε, και κατά τη διάρκεια της μακράς αναμονής τους στο Μπελέριαντ ερωτεύτηκε τη θάλασσα. Όταν ο Ούλμο επέστρεψε για τους Τελέρι, ο Κίρνταν και οι ακόλουθοί του έμειναν πίσω, εν μέρει λόγω της αγάπης τους για τη Μπελέγκαερ και εν μέρει λόγω της συγγένειάς του με τον Έλγουε, ο οποίος χάθηκε. Όταν ο Έλγουε επέστρεψε και έγινε ο Βασιλιάς Θίνγκολ, ο Κίρνταν κυβερνούσε τους Φαλάθριμ των λιμανιών του Έγκλαρεστ και του Μπριθόμπαρ, αν και φαινόταν να είχε δεχτεί την κυριαρχία του Θίνγκολ. Αργότερα έγινε σύμβουλος και φίλος του Φίνροντ Φέλαγκουντ, του Άρχοντα της Νάργκοθροντ, αν και το Φαλάς παρέμεινε ανεξάρτητο.

Οι Πόλεμοι του Μπελέριαντ

Ο Κίρνταν είχε προειδοποιηθεί νωρίς από τον Ούλμο να μην επιχειρήσει να πάει στο Βάλινορ, και οι ναυτικοί του περιόρισαν το έργο τους στις ακτές της Μέσης-Γης. Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος του Βασιλιά Τούργκον της Γκοντόλιν, κατασκεύασε αργότερα αρκετά πλοία για να πλεύσουν ως το Βάλινορ για να ζητήσουν τη βοήθεια των Βάλαρ στον πόλεμο εναντίον του Μόργκοθ. Όλες αυτές οι αποστολές απέτυχαν και μόνο ένας επιζών επέστρεψε. Αφότου καταστράφηκαν τα καταφύγια στα λιμάνια του Φαλάς το 474 της Πρώτης Εποχής, ο Κίρνταν συνέβαλε στη δημιουργία των καταφυγίων στον ποταμό Σίριον και στη Νήσο του Μπάλαρ, στα οποία αποσύρθηκε για το υπόλοιπο της εποχής. Εκείνο ήταν το νησί όπου έχτισε το μεγάλο πλοίο Βίνγκιλοτ για τον Εαρέντιλ.


Δεύτερη Εποχή

Στη Δεύτερη Εποχή, ο Κίρνταν παρέμεινε πίσω όταν τα Ξωτικά κλήθηκαν στο Βάλινορ, και δημιούργησε τα λιμάνια του Φόρλοντ, του Χάρλοντ και του Μίθλοντ στην κατεστραμμένη γη του Λίντον (αρχικά Οσσίριαντ). Λίγα είναι γνωστά για τον Κίρνταν εκείνη την περίοδο, αλλά φαίνεται ότι υπηρέτησε ως υπολοχαγός του Γκιλ-γκάλαντ, του τελευταίου Υψηλού Βασιλιά των Νόλντορ στη Μέση-Γη. Ο Κίρνταν αναφέρεται ότι υποδέχτηκε τα πλοία των Νουμενόριανς καθώς επέστρεψαν στα βόρεια της Μέσης-Γης και επίσης ως ένας από τα δύο μόνο Ξωτικά (μαζί με τον Έλροντ) που ήταν δίπλα στον Γκιλ-γκάλαντ κατά την τελευταία μάχη του με τον Σάουρον.


Τρίτη Εποχή

Από την Τρίτη Εποχή, μετά την πτώση του Γκιλ-γκάλαντ και την αρχή της Εποχής των Ανθρώπων, ο Κίρνταν παρέμεινε στα Γκρίζα Λιμάνια του Μίθλοντ όπου ήταν άρχοντας και δημιούργησε πλοία που μετέφεραν τα Ξωτικά στο Βάλινορ. Είχε στην κατοχή του ένα από τα Τρία Δαχτυλίδια των Ξωτικών, το Νάρυα, αλλά όταν οι Μάγοι (ή οι Ιστάρι) έφτασαν στις αρχές της Τρίτης Εποχής αναγνώρισε τη σοφία του Ολόριν (Γκάνταλφ) και του έδωσε το Δαχτυλίδι του.

Ο Κίρνταν παρέμεινε ενεργός στο παρασκήνιο, στέλνοντας συμβούλους στο Λευκό Συμβούλιο στο Ρίβεντελ, και μετά τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού είχε ετοιμάσει το πλοίο που θα μετέφερε τους Δαχτυλιδοκουβαλητές Γκάνταλφ, Έλροντ, Γκαλάντριελ, Μπίλμπο και Φρόντο, το τελευταίο έτος της Τρίτης Εποχής. Είναι αβέβαιο αν έφυγε από τη Μέση-Γη με το ίδιο πλοίο, καθότι δεν αναφέρεται ότι επιβιβάστηκε. Οι επιστολές του Τόλκιν αργότερα υπονοούν ότι έμεινε πίσω, και λέγεται ότι ο Κίρνταν θα παρέμενε στη Μέση-Γη έως ότου να έφευγε και το τελευταίο πλοίο για τη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: