Όρκριστ

Το Orcrist, το ταίρι του Glamdring, ήταν ένα ξίφος που έφτιαξαν τα Ξωτικά της Gondolin, το οποίο έγινε το σπαθί του Thorin II Oakenshield κατά τη διάρκεια της Αποστολής του στο Erebor. Όπως και τα Glamdring και Sting, η λεπίδα του μπορούσε να ανιχνεύσει την παρουσία των Orcs και να προειδοποιήσει τον κάτοχό της λάμπωντας με ένα μπλε φως. Τα Goblins των Ομιχλιασμένων Βουνών το φοβόντουσαν και το ονόμαζαν Biter, Δαγκωτήρι. Το όνομα Orcrist σημαίνει "Τελωνιο-σφάχτης" στην Sindarin.


Δημιουργημένο από τους παλιούς Ξωτικο-μεταλλουργούς, το Όρκριστ είχε μια όμορφη και φανταχτερή θήκη και λαβή με πετράδια. Υπήρχαν ρούνοι πάνω στο σπαθί που έγραφαν το όνομά του. Τα Ξωτικά που το δημιούργησαν, όχι μόνο το έκαναν πολύτιμο όπλο, αλλά και φόβο και τρόμο για τους εχθρούς τους, ιδιαίτερα για τα Ορκς και άλλα κακά όντα. Όπως το Γκλάμντρινγκ και το Κεντρί, η λεπίδα του Όρκριστ μπορούσε να ανιχνεύσει την παρουσία των Ορκς και να προειδοποιήσει τον κάτοχό της λάμπωντας με ένα μπλε φως. 

Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Εποχής, το Όρκριστ σφυρηλατήθηκε παράλληλα με το "ταίρι" του, το Γκλάμντρινγκ, από παλιούς Ξωτικο-μεταλλουργούς και ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε από τον βασιλιά Τούργκον ή από κάποιον από τους Άρχοντες των Γκοντολίντριμ κατά τη διάρκεια των Πολέμων με τα Γκόμπλινς. Όπως περιγράφεται, "...σκότωσε εκατοντάδες Γκόμπλινς στον καιρό του, όταν τα όμορφα Ξωτικά της Γκοντόλιν τα καταδίωκαν στους λόφους ή έδιναν μάχη μπροστά στα τείχη τους...", και κατά πάσα πιθανότητα χάθηκε στην Πτώση της Γκοντόλιν.

Τρίτη Εποχή: Το Όρκριστ ανακαλύφθηκε μαζί με το Γκλάμντρινγκ αιώνες αργότερα. Ο Θόριν και η Ομάδα του τα βρήκαν στη σπηλιά των Τρολς, με τον Γκάνταλφ να παρατηρεί με την πρώτη ματιά την υψηλή ποιότητα των λεπίδων. Όταν έφτασαν στο Ρίβεντελ, ο Έλροντ αναγνώρισε το Όρκριστ και ο Θόριν υποσχέθηκε να το τιμήσει.

Ο Θόριν χρησιμοποίησε το Όρκριστ σε όλη την υπόλοιπη Αποστολή για το Έρεμπορ για να σκοτώσει Γκόμπλινς στις σπηλιές τους μετά το θάνατο του Μεγάλου Γκόμπλιν, αλλά το έχασε όταν συνελήφθη από τα Ξωτικά του Μίρκγουντ. Το Όρκριστ κατασχέθηκε και δεν του επιστράφηκε παρά μετά τη Μάχη των Πέντε Στρατών. Με το θάνατό του, ο Θράντρουιλ επέστρεψε τη λεπίδα και το Όρκριστ τοποθετήθηκε στον τάφο του Θόριν κάτω από το Μοναχικό Βουνό, και "έλαμπε πάντα στο σκοτάδι αν πλησίαζαν οι εχθροί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: