Οι Επτά Πύλες της Γκοντόλιν

Οι Eπτά Πύλες της Gondolin ήταν επτά πανίσχυρες πύλες που φύλαγαν το Orfalch Echor. Χτίστηκαν από τον βασιλιά Turgon για να προστατεύσουν την Gondolin από την εισβολή, ωστόσο, δεν ήταν μέσω αυτών που ο στρατός του Morgoth επέφερε την πτώση της Gondolin. Μέσα από αυτές πέρασαν οι Tuor και Voronwë για να μπουν στο Tumladen. Κάθε μία από τις πύλες είχε τη δική της μορφή και ειδική φρουρά.

 
Η Πύλη του Ξύλου
Η Πύλη του Ξύλου ήταν η πρώτη από τις Επτά Πύλες της Γκοντόλιν. Τοποθετήθηκε στο τέλος του μυστικού περάσματος και στην αρχή του Όρφαλχ Έχορ, σε μια αψίδα που περιβαλλόταν από κολώνες. Ήταν ουσιαστικά μια ξύλινη κρεμαστή πύλη που σηκωνόταν όταν κάποιος την άγγιζε σε ένα συγκεκριμένο μέρος, ένα χαρακτηριστικό που μπορούσε να ακυρωθεί σε περίπτωση πολιορκίας. Την ακολούθησε η Πύλη της Πέτρας.

H Πύλη της Πέτρας
Η Πύλη της Πέτρας ήταν η δεύτερη από τις Επτά Πύλες της Γκοντόλιν, στεκόμενη μισή λεύγα από την Πύλη του Ξύλου. Είχε τη μορφή τοίχου με δύο πέτρινους πύργους. Η πύλη ήταν στην πραγματικότητα μια μεγάλη, σκούρα και στιλβωμένη πέτρα τοποθετημένη πάνω σε έναν άξονα, πάνω από τον οποίο ήταν ένα λαμπρό φανάρι. Όταν σπρωχνόταν από τη μία πλευρά, η πύλη ταλαντευόταν μέχρι να είναι κάθετη στην προηγούμενη θέση της. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορούσε αναμφισβήτητα να απενεργοποιηθεί σε περίπτωση πολιορκίας. Οι φρουροί της Πύλης της Πέτρας ήταν ντυμένοι στα γκρίζα. Ακολούθησε την Πύλη του Ξύλου και ακολουθήθηκε από την Πύλη του Χαλκού.
 
H Πύλη του Χαλκού
Η Πύλη του Χαλκού ήταν η τρίτη από τις Επτά Πύλες της
Γκοντόλιν, σε σχήμα τοίχου που εκτεινόταν από το Όρφαλχ Έχορ, πάνω στον οποίο ήταν τρεις τετράγωνοι πύργοι, στεγασμένοι και επιστρωμένοι σε λαμπερό χαλκό. Η διπλή πόρτα είχε κρεμασμένες ασπίδες και χάλκινες πλάκες, σφυρηλατημένες με πολλές μορφές και παράξενα σημάδια. Υπήρχαν πολλές κόκκινες λάμπες κατά μήκος του τείχους, που έκαναν το χαλκό και τον μπρούτζο να λάμπουν σαν φωτιά. Οι φρουροί αυτής της πύλης φορούσαν κόκκινη πανοπλία και έφεραν τσεκούρια με κόκκινες λεπίδες. Αυτοί οι φρουροί ήταν ως επί τω πλείστον Σίνταρ του Νέβραστ. Η πύλη ακολούθησε την Πύλη της Πέτρας και ακολουθήθηκε από την Πύλη του Σιδήρου.
 
Η Πύλη του Σιδήρου
Η Πύλη του Σιδήρου ήταν η τέταρτη από τις Επτά Πύλες της
Γκοντόλιν κι εκτεινόταν στο υψηλότερο σημείο του φαραγγιού. Ο τοίχος και οι τέσσερις πύργοι φαινόταν να είναι κατασκευασμένοι από σίδερο και δεν κρέμονταν φανάρια από τις επάλξεις. Ο τοίχος ήταν ο παχύτερος από τις Επτά Πύλες. Μεταξύ των δύο εσωτερικών πύργων υπήρχε το σιδερένιο ομοίωμα του Θορόντορ, του βασιλιά των Αετών. Η ίδια η πύλη ήταν κατασκευασμένη από τρία στρώματα, καθένα από τα οποία ήταν από σίδερο, σε σχήματα δέντρων που έφεραν λουλούδια και φύλλα. Μέσα από αυτά μπορούσε να φανεί ο ουρανός. Η πύλη ακολούθησε την Πύλη του Χαλκού και ακολουθήθηκε από την Πύλη του Ασημιού.
   
Η Πύλη του Ασημιού
Η Πύλη του Ασημιού ήταν η πέμπτη από τις Επτά Πύλες της
Γκοντόλιν, με σχήμα χαμηλού και φαρδιού τοίχου από λευκό μάρμαρο που εκτεινόταν στο Όρφαλχ Έχορ. Το πάνω μέρος του τοιχίου ήταν ασημένιο και είχε πέντε μεγάλες σφαίρες μαρμάρου. Η πύλη ήταν σε σχήμα τριών μερών ενός κύκλου, φτιαγμένη από ασήμι και μαργαριτάρι, με τη μορφή της Σελήνης. Πάνω από την πύλη ήταν ένα ομοίωμα του Τελπέριον, του Λευκού Δέντρου, επεξεργασμένο από ασήμι και μαλαχίτη, με λουλούδια φτιαγμένα από μεγάλα μαργαριτάρια του Μπάλαρ. Οι τοξότες που φύλαγαν αυτή την πύλη ήταν ντυμένοι στα λευκά. Πέρα από την πύλη ήταν τοποθετημένοι 200 ​​τοξότες με ασημένιες πανοπλίες και λευκά κράνη. Αυτή η πύλη ακολούθησε την Πύλη του Σιδήρου και ακολουθήθηκε από την Πύλη του Χρυσού.
 
Η Πύλη του χρυσού
Η Πύλη του Χρυσού ήταν η έκτη από τις Επτά Πύλες της
Γκοντόλιν. Ήταν η τελευταία από τις αρχαίες πύλες του Τούργκον που είχαν κατασκευαστεί πριν την Μάχη των Αμέτρητων Δακρύων. Η πύλη είχε παρόμοια εμφάνιση με την Πύλη του Ασημιού, ωστόσο ο τοίχος ήταν κατασκευασμένος από κίτρινο μάρμαρο και οι σφαίρες ήταν από κόκκινο χρυσό. Υπήρχαν έξι σφαίρες, και στη μέση πάνω σε μια χρυσή πυραμίδα τοποθετήθηκε ένα ομοίωμα της Λαουρέλιν, με λουλούδια από τοπάζι σε μακριές συστάδες πάνω σε αλυσίδες χρυσού. Η ίδια η πύλη ήταν διακοσμημένη με πολύχρωμους δίσκους χρυσού, με τη μορφή του Ήλιου, τοποθετημένοι ανάμεσα σε εμβλήματα από τοπάζι και κίτρινα διαμάντια. Πέρα από την πύλη είχαν τοποθετηθεί 300 τοξότες με επιχρυσωμένες πανοπλίες, ενώ τα κράνη τους είχαν ψηλά χρυσά λοφία. Οι μεγάλες στρογγυλές ασπίδες τους ήταν κόκκινες σαν τη φλόγα. Αυτή η πύλη ακολούθησε την Πύλη του Ασημιού και ακολουθήθηκε από την τελευταία πύλη, την Πύλη του Ατσαλιού.
  
Η Πύλη του Ατσαλιού
Η Πύλη του Ατσαλιού ή η Τελευταία Πύλη ήταν η τελευταία από τις Επτά Πύλες της
Γκοντόλιν, τόσο στην είσοδο όσο και στην κατασκευή, έχοντας χτιστεί από τον Μαέγκλιν μερικούς αιώνες μετά τις άλλες έξι, ως η απόλυτη υπεράσπιση μετά την καταστροφή της Μάχης των Αμέτρητων Δακρύων. Αν και απροσπέλαστη σε έναν εχθρό, η Πύλη τελικά δεν κατάφερε να αποτρέψει την Πτώση της Γκοντόλιν. Η πύλη ήταν σαν ένας μεγάλος ατσάλινος φράκτη κατά μήκος του Όρφαλχ Έχορ. Ο φράχτης είχε επτά μεγάλες ατσάλινες κολώνες που έμοιαζαν με βελόνες και ανάμεσα σε αυτές τις κολώνες υπήρχαν επτά εγκάρσιες ράβδοι από ατσάλι, καθώς και σαράντα εννέα κατακόρυφες ράβδοι με κεφάλια, όπως οι φαρδιές λεπίδες των λόγχων. Στο κέντρο, επάνω από τον μεσαίο στύλο, υψωνόταν ένα ομοίωμα του βασιλικού στέμματος του Τούργκον, το στέμμα του Κρυμμένου Βασιλείου, φτιαγμένο από διαμάντια. Η πύλη άνοιγε προς τα μέσα και στις δύο πλευρές του στύλου του Στέμματος. Αυτή η πύλη ακολούθησε την Πύλη του Χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: