Ντουνεντάιν

Οι Dúnedain (ενικός Dúnadan), οι Άνθρωποι της Δύσης, ήταν Άνθρωποι που κατάγονταν από τους Númenóreans που επέζησαν από την Πτώση του βασιλείου της Νήσου του Númenor και μετανάστευσαν στο Eriador στη Μέση-Γη, οδηγούμενοι αρχικά από τον Elendil και τους γιους του, Isildur και Anárion. Εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Gondor και την Arnor. Ο όρος Dúnedain προσδιορίζεται ως οι "Edain της Δύσης", δηλαδή οι Númenoreans, αν και ο όρος προήλθε από τους Ανθρώπους του Βασιλιά και υποδήλωνε ειδικά τους απογόνους των Elendili, των Númenorean αποίκων στην Arnor και την Gondor (οι Dúnedain του Βορρά και οι Dúnedain του Νότου).


Οι Ντουνεντάιν ήταν ανώτεροι από τους άλλους Ανθρώπους της Μέσης-Γης σε σώμα και πνεύμα. Ήταν ψηλοί, με σκούρα μαλλιά, χλωμό δέρμα και γκρίζα μάτια. Επιπλέον, οι Ντουνεντάιν, ιδιαίτερα εκείνοι της υψηλής τάξης, διέθεταν μεγάλη σοφία και αντίληψη. Επωφελήθηκαν από μεγάλη διάρκεια ζωής (οι απευθείας απόγονοι των Ντουνεντάιν είναι γνωστό ότι ζούσαν μέχρι και τρεις φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους Ανθρώπους) και μπορούσαν να διατηρούν τη νεότητά τους μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Κάποιοι Νουμενόριανς οι οποίοι άνηκαν στους Πιστούς, τράπηκαν σε φυγή λίγο πριν την καταστροφή του Νούμενορ, με επικεφαλής τον Ελέντιλ και τους γιους του. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλες αποικίες στη Μέση-Γη που ιδρύθηκαν από εχθρικούς επιζώντες της Πτώσης, γνωστοί ως Μαύροι Νουμενόριανς.

Οι Ντουνεντάιν δημιούργησαν στην εξορία τα Βασίλεια της Άρνορ και της Γκόντορ. Διοικούμενοι από τον Υψηλό Βασιλιά των Ντουνεντάιν, χωρίστηκαν στους Ντουνεντάιν της Άρνορ και στους Ντουνεντάιν της Γκόντορ. Οι άρχοντες και οι κυβερνήτες τους επικοινωνούσαν και επιθεωρούσαν τα βασίλειά τους με τα επτά Παλαντίρι που έφεραν από το Νούμενορ, τα οποία ήταν κατανεμημένα γύρω από τη γη τους. Μετά την πτώση της Άρνορ και, στη συνέχεια, του Αρθεντάιν, μερικοί από τους βόρειους Ντουνεντάιν έγιναν οι Φύλακες του Βορρά στο Έβεντιμ. Ο επιζών πληθυσμός των Ντουνεντάιν της Άρνορ υποχώρησε νότια του Ρίβεντελ.

Πριν και κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, οι Ντουνεντάιν Φύλακες πέρασαν από πολλά διαφορετικά καθήκοντα. Ορισμένοι είχαν τοποθετηθεί γύρω από το Σάιρ προστατεύοντάς το από τις δυνάμεις του σκότους. Άλλοι απλώς περιπολούσαν τα βόρεια εδάφη, κυνηγώντας και νικώντας οποιονδήποτε εχθρό έβρισκαν.


Στην Tέταρτη Εποχή, οι Ντουνεντάιν της Γκόντορ και της Άρνορ επανενώθηκαν υπό τον Βασιλιά Άραγκορν Β' Ελέσσαρ (ο οποίος επίσης ονομαζόταν Ντούνανταν).


Δεν υπάρχουν σχόλια: