Η Αίθουσα των Μαζαρμπούλ

Η Αίθουσα των Mazarbul, ή αλλιώς η Αίθουσα των Αρχείων, ήταν το όνομα ενός δωματίου στη Moria που περιείχε τον τάφο του Balin. Κατασκευασμένη πιθανότατα στα πρώτα χρόνια του Khazad-dûm, χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Balin ως βάση του, όταν ξεκίνησε την μοιραία προσπάθειά του για επαναποικισμό στα τέλη της Τρίτης Εποχής. Mazarbul σημαίνει "Αρχεία" στην Khuzdûl.


Το 2989 της Τρίτης Εποχής, ο Μπάλιν ηγήθηκε μιας ομάδας Νάνων στην προσπάθειά τους να επαναποικήσουν την Μόρια. Εκει, διάλεξε για βάση του την Αίθουσα των Μαζαρμπούλ. Όταν ο Μπάλιν σκοτώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, ο τάφος του τοποθετήθηκε εκεί και ήταν εκεί όπου χάθηκαν τα τελευταία απομεινάρια της αποικίας. Η Αίθουσα ήταν τετράγωνη και φωτιζόταν από ένα φαρδύ φωταγωγό ψηλά στον απέναντι ανατολικό τοίχο. Είχε δύο μεγάλες πέτρινες πόρτες με σιδερένιους μεντεσέδες σε κάθε πλευρά και στη μέση ακριβώς υπήρχε ο τάφος του Μπάλιν, τοποθετημένος έτσι ώστε το φως από τον φωταγωγό να πέφτει απευθείας πάνω στη μνήμα. Ο Μπάλιν, αφότου έδιωξε τα Ορκς απ' τη Μόρια, έκανε βάση του την συγκεκριμένη Αίθουσα. 

Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού έφτασε στην Αίθουσα των Μαζαρμπούλ 30 χρόνια αφότου ο Μπάλιν πήγε στη Μόρια. Μόλις μπήκαν την βρήκαν σκονισμένη και το πάτωμα ήταν γεμάτο από κόκκαλα, χαρτιά, κράνη και σπασμένα όπλα. Στους πέτρινους τοίχους ήταν σκαμμένα πολλά βαθουλώματα που μέσα είχαν ξύλινες κασέλες δεμένες με σίδερο. Όλες ήταν λεηλατημένες αλλά, δίπλα στο σπασμένο καπάκι μιας από αυτές, υπήρχαν τα υπολείμματα ενός βιβλίου, σκισμένο, λεκιασμένο και μισοκαμμένο, γραμμένο με τα ρουνικά της Μόρια και σε σημεία με την γραφή των Ξωτικών, που μόλις και μετά βίας διαβαζόταν. Ήταν το Βιβλίο των Μαζαρμπούλ, το οποίο περιείχε τα αρχεία της αποικίας των Νάνων και τις προσπάθειές τους για άμυνα από τον εχθρό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: