Η Φιάλη της Γκαλάντριελ

Η Φιάλη της Galadriel ήταν το δώρο που έδωσε η Galadriel στον Frodo Baggins κατά την αναχώρηση της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού από το Lothlórien, που θα τη χρησιμοποιούσε για να τον φωτίζει "σε μέρη σκοτεινά, όταν όλα τ' άλλα φώτα σβήσουν", και παρέμεινε αχρησιμοποιήτη έως ότου έφτασε στην άκρη της Mordor. Ήταν μια κρυστάλλινη φιάλη γεμισμένη με νερό από την Πηγή της Galadriel και που περιείχε το φως του Άστρου του Eärendil, το αρχαίο φως των Δύο Δέντρων, όπως αυτό διατηρήθηκε μέσα σε ένα Silmaril


Καθώς ο Φρόντο, ο Σαμ και το Γκόλουμ πλησίαζαν στις Σκάλες της Κίριθ Ούνγκολ, ο Φρόντο είδε ένα μεγάλο στρατό από ιππείς των οποίων ηγούταν ο Μάγος-Βασιλιάς της Άνγκμαρ, ο Άρχοντας των Νάζγκουλ. Όταν ο Μάγος-Βασιλιάς σταμάτησε, ο Φρόντο φοβήθηκε ότι είχαν γίνει αντιληπτοί. Ενάντια στην θέλησή του, το χέρι του πήγε προς το Δαχτυλίδι, αλλά αντί για αυτό έπιασε την Φιάλη, την οποία ως τότε είχε ξεχάσει, και ο Μάγος-Βασιλιάς συνέχισε το δρόμο του.

Τόσο ο Φρόντο όσο και ο Σαμ χρησιμοποίησαν την Φιάλη  για να αποτρέψουν τις επιθέσεις της Σέλομπ, να ξεφύγουν από το Άντρο της και να φτάσουν στα σύνορα της Μόρντορ. Όταν το Γκόλουμ οδήγησε τον Φρόντο και τον Σαμ στο Άντρο της Σέλομπ και η αράχνη πλησίασε για πρώτη φορά, ο Σαμ του υπενθύμισε το "αστέρι". Τότε ο Φρόντο σήκωσε την Φιάλη ψηλά και φώναξε δυνατά στην Κουένυα, "Aiya Eärendil Elenion Ancalima!", που μεταφράζεται ως "Χαίρε Εαρέντιλ, λαμπρότερο των Άστρων!". Αν και ο ίδιος δεν καταλάβαινε τα λόγια κι εκείνα βγήκαν αβίαστα από μέσα του, ήταν αναφορά στο φως του Άστρου του Εαρέντιλ, του Σίλμαριλ που φορούσε πάνω στο μέτωπό του, το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό. Ήταν το φως αυτού του Αστεριού που παγιδεύτηκε μέσα στην Φιάλη. Το λαμπρό φως της οδήγησε την αράχνη μακριά. Έπειτα ο Φρόντο έδωσε το φως στον Σαμ να το κρατάει όσο εκείνος έκοβε το ιστό της Σέλομπ, και ο Σαμ τη χρησιμοποίησε όταν επιτέθηκε στην αράχνη για να σώσει τον Φρόντο

Ο Σαμ αργότερα χρησιμοποίησε την Φιάλη δύο φορές για να περάσει από τους Δύο Φρουρούς στον Πύργο της Κίριθ Ούνγκολ. Προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει το φως στη Σχισμή του Χαμού, αλλά το φως της ξεθώριασε επειδή βρίσκονταν στην καρδιά του βασιλείου του Σάουρον.

Μετά την αναχώρηση του  Φρόντο από τη Μέση-Γη στο τέλος της Τρίτης Εποχής, η Φιάλη πήγε μαζί του στην Απώτατη Δύση, ενώ το φως της ξεθώριαζε καθώς πλησίαζε στις ακτές του Έλνταμαρ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πως προφέρεται αυτό που είπε ο Φρόντο στη Σέλομπ?!