Άλαταρ & Παλλάντο - Οι Γαλάζιοι Μάγοι

Ο Alatar, που ονομάζεται επίσης Morinehtar, και ο Pallando, που ονομάζεται επίσης Rómestámo, ήταν Maiar του Vala Oromë του Κυνηγού και δύο από τους πέντε Istari. Στάλθηκαν στη Μέση-Γη στην Δεύτερη Εποχή - όπου έγιναν οι Ithryn Luin, ή οι "Γαλάζιοι Μάγοι" - για να βοηθήσουν τους Ελεύθερους Λαούς να εγείρουν ανταρσίες εναντίον του Sauron και των υπηρετών του. Είναι πιθανό να έγιναν οι ιδρυτές μυστικών και μαγικών λατρειών, αλλά η τελική τους μοίρα παραμένει άγνωστη. Alatar σημαίνει "Αυτός που ήρθε μετά" και Morinehtar σημαίνει "Δολοφόνος του Σκότους" στην Quenya, ενώ Rómestámo σημαίνει "Βοηθός απ' την Ανατολή", επίσης στην Quenya.


Ο Άλαταρ ήταν αρχικά ένας Μάια του Όρομε του Κυνηγού, με το όνομα Μοχρινέχταρ, και πιθανώς έζησε στα δάση του στο Άμαν, δυτικά της Μέσης-Γης. Οι άλλοι υπηρέτες του Όρομε περιλάμβαναν τον Ρομεστάμο (αργότερα Παλλάντο), ο οποίος ήταν φίλος του Μοχρινέχταρ, και τον οποίο αργότερα θα επέλεγε να ταξιδέψει μαζί του. Σε κάποιο σημείο της Δεύτερης Εποχής, περίπου την περιόδο που σφυρηλατήθηκαν τα Δαχτυλίδια της Δύναμης, επιλέχθηκαν από τους Βάλαρ οι δύο αυτοί Μάιαρ που θα στέλνονταν στην Ανατολή της Μέσης-Γης για να προκαλέσουν εξέγερση εναντίον του Σάουρον και να βοηθήσουν τις λίγες φυλές των Ανθρώπων που αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τον Μόργκοθ στην Πρώτη Εποχή.

Κατά την άφιξή τους στη Μέση-Γη, οι Άλαταρ και Παλλάντο ντύθηκαν στα γαλάζια και λόγω αυτού, ονομάστηκαν Γαλάζιοι Μάγοι (ή Ίθρυν Λούιν στη Σίνταριν). Eίχαν την εμφάνιση ηλικιωμένων ανδρών, αν και δεν έμοιαζαν τόσο μεγάλοι όσο ο Γκάνταλφ. Ο Άλαταρ είχε λευκή γενειάδα και ο Παλλάντο γκρίζα, οι οποίες δεν ήταν τόσο μακριές όσο του Γκάνταλφ ή του Σάρουμαν, ενώ κρατούσαν ραβδί, όπως και οι άλλοι Ιστάρι, ο Κούρουμο (Σάρουμαν ο Λευκός), ο Ολόριν (Γκάνταλφ ο Γκρίζος) και ο Αιγουέντιλ (Ράνταγκαστ ο Καφετής).

Με τον Σάρουμαν, ταξίδεψαν ανατολικά σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των τελευταίων Ανθρώπων του Νούμενορ, αλλά και να υποτάξουν άλλους, όπως τους Ανατολίτες που λάτρευαν τον Σάουρον και των οποίων ο αριθμός αυξανόταν σταθερά. Αργότερα, ο Σάρουμαν επέστρεψε στη Δύση μόνος του. Ωστόσο, ο Άλαταρ και ο Παλλάντο δεν ξαναφάνηκαν ποτέ και η τελική τους μοίρα, όπως και το αν απέτυχαν ή όχι στην αποστολή τους, είναι άγνωστα, αν και πιστεύεται ότι ο Παλλάντο πιθανότατα απέτυχε τελικά. Ωστόσο, στα μεταγενέστερα χρόνια του, ο Τόλκιν έδωσε ένα εναλλακτικό όνομα για τον Μάγο, το Ρομεστάμο, που σημαίνει "Βοηθός της Ανατολής". Έτσι, πιστεύεται ότι αντί να αποτύχει πλήρως την αποστολή του, ο Παλλάντο ίσως είχε την αντίθετη μοίρα, κι ότι αυτός και ο Άλαταρ ίσως έπαιξαν, χωρίς να το καταλάβουν, ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο στον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού και στη νίκη του Στρατού της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: