H Μαύρη Πύλη

Η Μαύρη Πύλη, ή αλλιώς Morannon, ήταν μια πύλη στην βορειοδυτική Mordor που χτίστηκε από τον Sauron, τον Σκοτεινό Άρχοντα, για να αποτρέψει την εισβολή μέσω του Περάσματος της Cirith Gorgor, το χάσμα μεταξύ των Ered Lithui και των Ephel Dúath. Με τοίχο που είχε τουλάχιστον 18 μέτρα ύψος και 75 μέτρα μήκος, κι έχοντας στο εσωτερικό του μυριάδες τοξότες και στρατεύματα, η Μαύρη Πύλη ήταν η πιο οχυρωμένη και άμεση είσοδος στη γη της Mordor. Morannon σημαίνει "Μαύρη Πύλη" στη Sindarin.


Η Μαύρη Πύλη χτίστηκε από τον Σάουρον στην Δεύτερη Εποχή για να προστατεύσει και να φρουρήσει την βόρεια είσοδο στη Μόρντορ, αλλά και να αποτρέψει την εισβολή στο χάσμα μεταξύ των Έρεντ Λίθουι και Έφελ Ντούαθ. Πιθανότατα χτίστηκε με τη δύναμη του Ενός Δαχτυλιδιού, όπως το Μπαράντ-ντούρ, ενώ μετά την πτώση του Σάουρον στη Μάχη του Ντάγκορλαντ έγινε φρούριο των Ανθρώπων της Γκόντορ. Υποστηριζόμενη από την άλλη πλευρά από το Κάραχ Άνγκρεν και προστατευόμενη από το κάστρο του Ντούρθανγκ προς τα δυτικά, επανασχεδιάστηκε για να κρατήσει όλο το κακό της Μόρντορ μέσα, προστατεύοντας το εξωτερικό από αυτό, αλλά και το μέσα από το έξω. Η ανακατασκευή της Μίνας Ίθιλ, του Πύργου της Σελήνης, καθώς και η κατασκευή του Πύργου της Κίριθ Ούνγκολ, έγιναν επίσης για τον ίδιο σκοπό.

Στις πρώτες μέρες της Γκόντορ, όταν χτίζονταν πύργοι και πόλεις όπως η Μίνας Ίθιλ και ο πύργος της Κίριθ Ούνγκολ κοντά στα σύνορα της Μόρντορ, χτίστηκαν και οι δύο μεγάλοι Πύργοι των Δοντιών, το Νάρχοστ και το Κάρχοστ, οι οποίοι βρίσκονταν σε κάθε πλευρά του τείχους. Ωστόσο, λόγω του Εμφυλίου στη Γκόντορ η επαγρύπνιση των φρουρών σε αυτά τα οχυρά χαλάρωσε. Έτσι, τα Δαχτυλιδοφαντάσματα και τα Ορκς επανήλθαν στη Μόρντορ νικώντας τις φρουρές και χρησιμοποιώντας τις έπειτα για δικούς τους σκοπούς. Ήταν ακριβώς τότε που ο πύργος της Μίνας Ίθιλ κατελήφθη από τους Νάζγκουλ και το όνομά του άλλαξε σε Μίνας Μόργκουλ, ο Πύργος της Μαγείας.

Στον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού, ο Φρόντο και ο Σαμ θέλησαν να περάσουν από τη Μαύρη Πύλη όταν έφθασαν στη Μόρντορ, αλλά ήταν τόσο ισχυρά οχυρωμένη και φυλασσόμενη από τις δυνάμεις του Σάουρον, ώστε έφυγαν και οδηγήθηκαν από το Γκόλουμ από διαφορετικό δρόμο για να μπούν μέσα.  Λίγο αργότερα, η Μαύρη Πύλη ήταν το μέρος όπου έγινε η τελευταία γενναία μάχη του Πολέμου του Δαχτυλιδιού. Τον Μάρτιο του 3019, ο Στρατός της Δύσης που αριθμούσε περίπου 6.000 άνδρες, με αρχηγό τον Άραγκορν, έφτασε στην Μαύρη Πύλη με την πρόθεση να τραβήξει το μάτι του Σάουρον μακρυά από το Βουνό του Χαμού, ώστε να μπορέσει  ο Φρόντο να καταστρέψει το Ένα Δαχτυλίδι. Όταν το σχέδιό τους πέτυχε και το Δαχτυλίδι καταστράφηκε στις φωτιές του Βουνού του Χαμού, η Μαύρη Πύλη και οι Πύργοι των Δοντιών κατέρρευσαν αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: