Όσσε

O Ossë ήταν Maia στις υπηρεσίες του Vala Ulmo, του Άρχοντα των Υδάτων, με τον οποίο μπήκανε μαζί στα νερά της Arda, και φρουρούσε τα ύδατα γύρω απ' τη Μέση-Γη. Ήταν σύζυγος της Maia Uinen και φίλος των Teleri και των Sindar. Ossë σημαίνει "Τρόμος" στην Quenya, ενώ το όνομά του στην Sindarin ήταν Gaerys.


O Όσσε ήταν ένας Μάια στις υπηρεσίες του Ούλμο. Ποτέ δεν τέθηκε στα βάθη των θαλασσών, όπως έκανε ο κύριός του, αλλά ήταν λάτρης της αγριότητας και της παλίρροιας κατά μήκος των ακτών της γης. Η Ούινεν ήταν η σύζυγός του και ήταν κι εκείνη στις υπηρεσίες του Ούλμο. Ο Όσσε ήταν φίλος του Κίρνταν του Ναυπηγού, των Τελέρι και των Σίνταρ της Μέσης-Γης, και εκείνοι του απέδιδαν τιμές ισάξιες με των Βάλαρ. Η φιλική σχέση αυτή ξεκίνησε όταν οι Σίνταρ βρίσκονταν ακόμη στις ακτές της Μέσης-Γης, περιμένοντας τον αρχηγό τους.

Στα Χρόνια των Δέντρων, παρασύρθηκε και μπήκε για λίγο στην υπηρεσία του Μέλκορ. Άρχισε να προκαλεί αδικαιολόγητες καταιγίδες, οι οποίες έκαναν το ταξίδι στη θάλασσα ιδιαίτερα επικίνδυνο, και οι μανιασμένες καταιγίδες που έφταναν στην ξηρά προκαλούσαν μεγάλες καταστροφές. Η Ούινεν τον έπεισε να σταματήσει και να επιστρέψει στον Ούλμο, αν και η απόλαυσή του για βιαιότητα δεν εξαφανίστηκε στην πραγματικότητα ποτέ. Οι άλλοι Βάλαρ εξακολουθούσαν να τον αγαπούν, αλλά δεν τον εμπιστεύονταν απόλυτα.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας των Έλνταρ στο Βάλινορ, ο Όσσε στάλθηκε για να προσεγγίσει τους Λίνταρ, τη γενιά των Έλνταρ που χρονοτριβούσε στις ακτές της Μπελέγκαερ, και τους δίδαξε τη γνώση για τη θάλασσα και τη μουσική της. Όταν ο Ούλμο επέστρεψε με το πλωτό νησί για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα δυτικά, ο Όσσε (που αγαπούσε τις ακτές της Μέσης-Γης) δεν επιθυμούσε να χωριστεί με τους φίλους του. Έτσι, έπεισε κάποιους από αυτούς, όπως ο Κίρνταν, να παραμείνουν εκεί, στο Φαλάς και στον Κόλπο του Μπάλαρ. Αυτοί στη συνέχεια έγιναν οι Φαλάθριμ.

Καθώς ο
Ούλμο μετέφερε το πλωτό νησί με τον Όλγουε και τους Λίνταρ στο Έλνταμαρ, άκουσαν το τραγούδι του Όσσε και παρακάλεσαν τον Ούλμο να σταματήσει στην ακτή, όπως κι έκανε. Τότε ο Όσσε στερέωσε το νησί στο βυθό, και αυτό έγινε το Τολ Ερεσσέα, το Μοναχικό Νησί, στα ανοικτά του Κόλπου του Έλνταμαρ. Ωστόσο, σύντομα οι Φαλμάρι του νησιού λαχτάρησαν για το μεγαλείο και το Φως του Βάλινορ και ευχήθηκαν να δουν εκεί τους συγγενείς τους. Θρηνώντας, ο Όσσε υποταγμένος στη βούληση των Βάλαρ και του Ούλμο, τους δίδαξε την ναυπηγική και τους πρόσφερε κύκνους για να τους τραβήξουν στο Βάλινορ.

Όταν ο Φέανορ και οι δικοί του διέπραξαν την Αδελφοκτονία στο Αλκουαλόντε, ο Όσσε, ο οποίος αγαπούσε βαθιά τους
Τελέρι, ήταν συντετριμμένος, αλλά οι Βάλαρ του απαγόρευσαν να παρέμβει στη μάχη, καθότι δεν ήθελαν να εμποδίσουν την Φυγή των Νόλντορ με τη βία. Ωστόσο, αφότου οι Νόλντορ ολοκλήρωσαν τη σφαγή και έκλεψαν τα πλοία των Τελέρι, όταν οι Βάλαρ πρόφεραν τη Μοίρα των Νόλντορ, ο Όσσε βοήθησε στη φύλαξη των ακτών του Μπελέριαντ για να κρατήσει τα πλοία των Νόλντορ μακριά απ' το Βάλινορ. Δημιούργησε τρομερές καταιγίδες κατέστρεψαν και βύθισαν όλα τα πλοία που έστειλαν, και μόνο ένα Ξωτικό μεταξύ των πληρωμάτων τους επέζησε από τη θέληση του Ούλμο, ο Βορόνγουε.
  
Ο Όσσε, επιπλέον, ήταν υπεύθυνος για την ανύψωση του νησιού του Νούμενορ και, όταν εκείνος ήταν ανήσυχος στη Δεύτερη Εποχή, οι ναυτικοί του Νούμενορ έκαναν έκκληση για βοήθεια στην Ούινεν για να ηρεμήσει τις καταιγίδες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: